Käre pakane võttis sõrmed, ninad ja…

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kein Einaste
Kein Einaste Foto: Raigo Pajula

Suusasprinter Kein Einaste istus pärast 10 km klassikasõitu kustunult boksis. Koondise arst Tarvo Kiudma tõi talle Jägermeistri ürdilikööri ja palus sõõmu võtta. Ei, see polnud suusatajate laupäevane pummelung. See oli karm olelusvõitlus pärast laupäevast 10 km klassikasõitu. Muudmoodi polnud võimalik Einastele piltlikult öeldes elu sisse puhuda.

«See on rahvameditsiin. Kein külmus täna päris korralikult läbi,» selgitas suusakoondise peatreener Mati Alaver vahetult pärast laupäevast võistlust.

Kuusamo MK-etapi klassikasõit peeti 19 külmakraadiga, metsaalustel laskumistel olevat pügala võrra külmem olnud. Reeglina jäetakse suusavõistlused 20-kraadise külmaga ära, seekord päästis vaid üks kraad.

«Keini võistlus lõppes pärast esimest pikka laskumist – kõik sõitsid siis justkui külmkapist läbi. Keinil polnud kogenematuse tõttu aga sobivat riietust seljas,» selgitas Alaver ja lisas: «60 kilomeetrit tunnis sõites oli laskumisel üle kolmekümne kraadi külma.»

Pakase tõttu otsustasid seitse meessuusatajat eesotsas John Kristian Dahliga võistlusest loobuda. Need, kes võistlesid, kirusid hiljem ilmselt nii iseennast kui ka MK-etapi korraldajaid. Õrnema soo esindajate seas oli neidki, kes külma põhjustatud valu tõttu võistluse järel lausa nutma puhkesid.

Ka kahevõistleja Kaarel Nurmsalu ootas mitu pikka minutit, et keegi aitaks teda finišikoridorist liikuma. Ise ta seda ei suutnud – käed ja jalad olid lihtsalt niivõrd külmunud. «Paljud sportlased läksid siin külma nahka. Ka mina sõitsin lõpuks nagu robot – mitte midagi ei tundnud enam,» nentis Peeter Kümmel, kes kasutas sarnaselt konkurentidega kõikvõimalikke võtteid, et külma peletada.

Ometi puges juba esimese kilomeetri järel külm kontidesse. Eriti just laskumistel. «Sellist pesu pole kahjuks veel loodud, mis külma eest hoiaks. Aga kindad olid mul küll sellised, mis hoidsid sooja – lumekoristuskindad võiks öelda lausa. Suusakinnastega pole neil mingit seost,» sõnas Kümmel ja näitas oma musti labakindaid.

Kümmeli sõnul on enamik sportlasi saanud külmakahjustusi. Kes ei tunne pärast starti käsi, kes ei tunne jalgu ega ninaotsa. Rehemaa ei tundnud veel laupäeva õhtulgi oma käsi. «Kõik on seda kogenud. See on päris karm – nahk tuleb maha ja mis kõik veel. Päris valus,» nentis Kümmel.

Külma ilma tõttu otsustasid eilsest 15 km vabatehnikasõidust loobuda nii Einaste, Rehemaa, Kümmel kui ka Jaak Mae ja Andrus Veerpalu. Ainsana tegi kaasa Algo Kärp, kes oli sunnitud võistluse külma tõttu katkestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles