Kelly Sildaru – justkui Hollywoodi suure kassahiti peategelane (2)

Madis Kalvet, Aspen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis ja Kelly Sildaru elamas Aspeni X-mängudel kaasa pargisõidu ülipingelisele lõpplahendusele.
Tõnis ja Kelly Sildaru elamas Aspeni X-mängudel kaasa pargisõidu ülipingelisele lõpplahendusele. Foto: Peter Morning/ESPN Images

Esmapilgul tundub kõik lootusetu. Asjad liiguvad vaikselt paremuse poole ja pilve tagant paistavad esimesed lootusekiired. Viimasel hetkel tabab aga taas tõsine tagasilöök ja kõik lootused on justkui purunenud. Raskustest hoolimata lõppeb kõik triumfiga ja ajaloo tegemisega. See kõlab nagu lühike kokkuvõte mõnest Hollywoodi kassahitist, kuid tegelikult kulges just sellise stsenaariumi järgi freestyle-suusataja Kelly Sildaru nädal Aspenis X-mängudel.

«Arvestades kogu nädala sündmusi, tundub Kelly võit täiesti uskumatuna,» tunnistab hiljem ka X-mängudel pargisõidus võidutsenud Kelly treenerist isa Tõnis Sildaru, kellel võtab tütre triumf pisara silma.  

Kui Eesti ajakirjanikud kolmapäeva hommikul Aspenisse jõuavad, ei ole esmalt midagi rõõmustavat kuulda. Pigem tundub, et päev varem aset leidnud harjutuskorraga on tõeks saanud õhus olnud hirmud: Kelly on X-mängude suurte hüpete jaoks liiga kerge ja värske lumega kaetud nõlvadel pole võimalik võistlemiseks vajalikku hoogu sisse saada. 13-aastasele Eesti tüdrukule tormab seejärel appi kogu freestyle-suusamaailma eliit eesotsas kõige vilunumate määrdemeistritega ja paistma hakkab esimene lootusekiir.

Kolmapäevase trenni esimese sõidu ajal lendab Kelly pargisõidu raja viimaselt hüppelt ajakirjanike ette ning tundub, et asi ongi nii halb, nagu paar tundi varem oli räägitud. Mootorsaan viib eestlanna kiirelt mäkke ja peagi kihutab ta taas raja läbi, kuid nüüd on hoogu juba rohkem. Viimasel hüppel on õhulend eelmisega võrreldes tunduvalt pikem ja Kelly kannul sõitnud isa Tõnis võib rõõmsalt käsi plaksutada. Lootus elab taas!

Võistluspäeva hommikul tabab aga hilisemat kangelast šokk! Kõigist ennustustest hoolimata on öösel sadanud lund ja paugupealt on paari päevaga tehtud maksimaalsed pingutused pihuks ja põrmuks löödud.

Kolmapäevases trennis mäest alla tuhisedes manavadki Kelly ja Tõnis vahepeal näole ka kergeid naeratusi ning tunnistavad, et kõik ei olegi veel päris lootusetu, kuid võidust mõtlemine olevat siiski välistatud. Neljapäeval tehakse veel samm edasi ning häid olusid arvestades avaldatakse kohale sõitnud ajakirjanikele võistluseks plaani võetud võistluskava. Heasse seisu ei jõutud aga niisama ja selleks tehti kõvasti tööd – treeninguid nautiv Sildaru on ikka viimane, kes suusamäelt lahkub. Kõik asjaosalised on sellega endast maksimumi andnud ja võistlusele võib vastu minna medalimõtetega.

Ainus, kes julgeb paotada sõnu võimaliku kuldmedali kohta, on Kelly tunnustatud mänedžer Michael Spencer. «Elame, näeme, aga tema puhul on kõik võimalik,» tunnistab Spencer. Kõik on suureks etenduseks valmis ja magama saab heita teadmisega, et endast on kõik antud.

Kelly Sildaru oma X-mängude esimese kuldmedaliga.
Kelly Sildaru oma X-mängude esimese kuldmedaliga. Foto: Christian Murdock/AP/Scanpix

Võistluspäeva hommikul tabab aga hilisemat kangelast šokk! Kõigist ennustustest hoolimata on öösel sadanud lund ja paugupealt on paari päevaga tehtud maksimaalsed pingutused pihuks ja põrmuks löödud. Ent nukrutsemiseks pole aega ja tööd tuleb jätkata. «Värskelt maha sadanud lumi on saatanast,» tunnistab mureliku näoga Tõnis pargisõidu treeningul.

Ehk tuleb ilmataat siiski veel eestlastele appi? Nii lähebki: paistma hakkab ere päike, õhutemperatuur tõuseb ja öösel sadanud lumi pressitakse rada läbivate sportlaste poolt tihkelt kokku. Võistluse alguseks ongi libisemisolud imeväel paranenud. Järjekorras neljandana võistlustulle asuv Kelly alustab reilidel suurepäraselt, seejärel on ka hüpetel hoog hea, õhulennud on ilusad ja trikid keerukad. Pealtvaatajad ja kommentaatorid on sillas!

Võib juba etteruttavalt öelda, et kõvemat emotsiooni publikust keegi rohkem välja ei pigistagi. Tablool löövad süttima numbrid 93,00. «Mäe peal mul käed surisesid,» tunnistab Kelly. Eestlanna on võistluse kindel liider ja esitab kaamerate ees meeleoluka tantsu. See aga ei tähenda, et pinge oleks kadunud.

Kahe järgmise katsega Kelly oma tulemust parandada ei suuda. Ta on endast parima andnud. Seejärel on kogu võistluse viimaseks katseks mäkke jäänud veel vaid teisel kohal paiknev norralanna Tiril Sjåstad Christiansen. 2013. aastal Aspenis võidutsenud 20-aastane norralanna on kahel viimasel aastal pidanud põlvetrauma tõttu X-mänge kõrvalt vaatama ja tema võidunälg on suur. Võistluse eel on ta olnud favoriit number 1.

Tiril Sjåstad Christiansen. Foto:
Tiril Sjåstad Christiansen. Foto: Foto: SCANPIX

Kõik algabki eestlastele kurjakuulutavalt: kuigi sisse tuleb paar viga, siis Christianseni sõit sujub, publik on samuti rahul ning neist pigistatakse välja päeva suuruselt teine ovatsioon. Järgneb pingeline ootus. Tõnis paneb käed kuklale ja ootab kohtunike otsust. Isa külje alt üritab suurele ekraanile piiluda ka Kelly. Tablool löövad särama numbrid 91,66 – norralannale siiski hõbe ja Kelly on X-mängude võitja!

Emotsioonid löövad üles! Kelly saab kohe võistlusnõlval kaela kuldse medali – seejuures on ta talviste X-mängude läbi aegade kõige noorem võitja ja üldse X-mängude kõige noorem naistšempion. Kuldmedal kaelas, tuleb poseerida fotograafidele ja kohe peab hakkama jagama intervjuusid. Isa Tõnisele tikuvad samal ajal pisarad silma, ta tõmbab suusaprillid ette ja sammub veidi eemale. Üksinda lumisel mäenõlval lamades üritab ta juhtunut seedida. Jõutud on sinna, mille nimel on tuhandeid tunde treenitud. Eestis samal ajal internet kihab ja inimesed on pöördes – Eestit on tabanud Kelly-vaimustus.

Suurte võitude puuduses elavad eestlased janunevad sangarite järele, kes on suutelised võitma. Loomulikult on tiitlivõistlustel poodiumi madalamatele astmetele jõudmine tore, kuid esikoht tekitab siiski hoopis teistsuguseid emotsioone ja filmistsenaariume kirjutataksegi ju võitjatest.

X-MÄNGUD

Naiste pargisõidu tulemused

1. Kelly Sildaru 93,00 punkti

2. Tiril Sjåstad Christiansen (Norra) 91,66

3. Johanne Killi (Norra) 85,66

4. Maggie Voisin (USA) 84,66

5. Dara Howell (Kanada) 76,33

6. Emma Dahlström (Rootsi) 66,00

7. Devin Logan (USA) 65,66

8. Keri Herman (USA) 60,66

Kelly Sildaru Eesti lipuga X-mängude auhinnatseremoonial. Foto: 
Kelly Sildaru Eesti lipuga X-mängude auhinnatseremoonial. Foto: Foto: Eddie Perlas/ESPN Images
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles