Järjekordne skandaal kergejõustikus: kaks maailmarekordit on püstitatud dopingu abil?

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IAAFi logo.
IAAFi logo. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF), mida on niigi viimasel ajal raputanud dopinguskandaalid, peab nüüd tegelema järjekordse samalaadse probleemiga, sest uute väidete järgi on kaks hiinlanna poolt püstitatud maailmarekordit sündinud dopingu abil.

Athleticsweekly lehekülg kirjutas eile, et Hiina pikamaajooksja Junxia Wang, kes hoiab enda nimel nii 3000 kui 10 000 meetri jooksu maailmarekordit, on juba 21 aastat tagasi kirjutatud kirjas avalikustanud oma treeneri Ma Junreni dopinguprogrammi. Väidetavalt saatis Wang koos mitmete teiste Hiina sportlastega juba 1995. aastal ühele Hiina ajakirjanikule kirja, kus räägiti, et neid on riigi poolt mahitatud dopinguprogrammi raames sunnitud aastate jooksul tarvitama suurtes kogustes keelatud aineid. Sportlaste kirjas on väidetud, et kuna nad ei soovinud tablette võtta, süstis nende treener Ma Junren neid isiklikult.

IAAF vastas esialgu väidetele, et Hiina meedia kaudu alles nüüd avalikkuse ette ilmunud kirja olemasolu on kinnitanud Hiina kesktelevisioon. IAAF asub tõestama kirja autentsust ning on palunud selleks Hiina Kergejõustikuliidu abi. Lisaks teatas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit, et kui tõepoolest selgub, et mõne maailmarekordi püstitamisel on kasutatud keelatud aineid, siis kuulutatakse rekord kehtetuks.

Wang, kes väidetavalt tarbis rekordite püstitamise ajal keelatud aineid, püstitas 1993. aastal maailmarekordid nii 3000 kui 10 000 meetri jooksus ning tänaseni kehtivad seal tema tippmargid 8.06,11 ja 29.31,78.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles