Venelased kritiseerisid Soome hapnikumaske: kuhu jäävad eetika ja moraal? (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusaavalikkus pelgab, et varsti võib soomlaste võistlusvorm hakata välja nägema umbes selline.
Suusaavalikkus pelgab, et varsti võib soomlaste võistlusvorm hakata välja nägema umbes selline. Foto: SCANPIX

Soome murdmaasuusatajad kasutavad juba mõnda aega treeningutel hapnikumaske, mille vastu on ägedalt sõna võtnud nii rootslased kui ka norralased. Nüüd väljendasid oma pahameelt ka venelased, vahendab Iltalehti.

Expressen kirjutas kuu aega tagasi toimunud Tour de Ski ajal, et reeglid ei keela maskide kasutamist tegelikult ka võistluse ajal. Seda pole veel tehtud, kuid Touri alguses sõnas Soome koondise peatreener Reijo Jylhä, et 2019. aastal Seefeldis peetaval MMil võib seda mõtet kaaluda. «Ühest balloonist piisab 15 minutiks ja näiteks sprindivõistlusel oleks sellest ju kasu küll,» leidis Jylhä toona.

Nüüd tegi soomlaste idee aga väljaande Sport-Ekspress vahendusel maatasa ka Venemaa treener Juri Kaminski. «Ma ei saa sellest aru. Kas siis võisteldes võib ka mask ees olla? See on ju haige! Aga muidugi poleks see esimene arusaamatu otsus, mille WADA langetab,» saatis Kaminski rahvusvahelise dopinguagentuuri suunas teele kriitikanoole.

Sport Ekspressi artiklis nenditakse, et küsimus on «eetikas ja moraalis». Kaminski arvates annab hapnikumaski kasutamine sportlasele ebaausa edu. «See ju parandab sooritust. Soomlased võivad tänu sellele treenida suurematel kõrgustel ja kõvema tempoga, ilma et see organismile kuigivõrd mõjuks,» leidis Kaminski.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles