EOK: saime Zika viiruse kohta ROKilt ametliku kirja

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viiruse vastu on asutud Rio de Janeiros tõsiselt võitlema.
Zika viiruse vastu on asutud Rio de Janeiros tõsiselt võitlema. Foto: SCANPIX

Viimastel nädalatel on palju räägitud peamiselt Lõuna-Ameerikas levivast Zika viirusest ja selle võimalikust mõjust augustis peetavatele Rio de Janeiro olümpiamängudele. Eesti Olümpiakomitee spordidirektor Martti Raju sõnas, et praegu on veel vara mingeid otsuseid vastu võtta, kuid loomulikult jälgitakse olukorda.

«Oleme saanud Rahvusvaheliselt Olümpiakomiteelt (ROK) Zika viiruse kohta kirja ja selle siinsetele asjaosalistele edasi saatnud,» sõnas Raju Postimehele. «Kirjas anti teada, et nad uurivad olukorda põhjalikult ja teevad koostööd Maailma Terviseorganisatsiooni WHOga. Lisaks oli seal kirjas, et tehakse kõik võimalik, et viiruse levikut peatada. See oli esimene ametlik kiri, mis sel teemal meieni jõudis.»

Raju sõnul kindlasti sportlasi ohtu ei seata ja enne olümpiamängude algust tehakse kõik vajalik, et sportlaste tervist hoida. «Lõpuks on see arstide mängumaa. Ametnikel pole seal midagi otsustada,» märkis Raju. «Lisaks on olemas proffidest koosnev orgkomitee, kes ei saa lasta sportlastel lihtsalt niisama kuhugi kohale sõita.»

EOK spordidirektori sõnul saavad eestlased lisaks ROKile infot hankida ka Brasiilias paiknevast suursaatkonnast. «Praegu on veel olümpiamängudeni pool aastat aega ja olukord võib kõvasti muutuda. Seega pole praegu küll põhjust mingeid põhjalikke järeldusi teha,» lisas ta veel.

Mis on Zika viirus?

Praeguseks on Zika viirusega nakatanud inimesi avastatud 33 erinevas riigis. Kõige laialdasem on probleem aga Ameerika maailmajaos. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on viiruse tõttu kuulutanud välja ülemaailmse hädaolukorra, mis tähendab, et selle ohtlikkust võib võrrelda Lääne-Aafrikat laastanud Ebola viirusega.

Moskiitodega leviv viirus, mida nähakse mikrotsefaalia ehk ebatavaliselt väikse peaga beebide sündide sagenemise taga, avastati 1947. aastal Ugandas ja see jõudis Ladina-Ameerikasse eelmisel aastal.

Zika viirus võib põhjustada palavikku, löövet ja silma sidekesta põletikku ning sümptomid kestavad üldiselt alla nädala. Kuid rasedate naiste puhul võib viirus levida lootesse ning päädida lapse aju alaarengu või surmaga. Ravi viirusele pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles