Skandaal paisub: petisest Kasahstani tennisekohtunik sai eluaegse keelu

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tennis.
Tennis. Foto: Sille Annuk.

Rahvusvaheline Tennise Liit andis aina paisuva kokkuleppemängude skandaali valguses teada, et karistas eelmise aasta lõpus kahte kohtunikku, ühte neist eluaegse keeluga. Mõlemad rikkusid kohtunikele ette nähtud aukoodeksit. ITFi sõnul on veel neli õigusemõistjat sama süüdistusega uurimise all.

Jaanuaris avalikustas BBC, et 16 tennisisti osas, kes on kuulunud ka maailma 50 parema hulka, on korduvalt tekkinud kahtlused kokkuleppemängude ja meelega kaotamise osas. Tenniseametnikud pidid seejärel tagasi lükkama süüdistusi, nagu oleksid nad valemängijaid varjanud või jätnud varasemad kaebused uurimata. Täna kirjutas Briti ajaleht Guardian, kuidas kohtunikud aitavad madalama kategooria turniiridel mõjutada reaalajas toimuvaid kihlvedusid.

ITF andis seepeale teada, et aasta eest määrasid nad Kasahstani kohtunikule Kirill Parfenovile eluaegse keelu, kuna mees oli Facebooki vahendusel võtnud ühendust teise kohtunikuga, üritades mängutulemusi kokku leppida. Augustis sai Denis Pitner aga aastase õigusemõistmiskeelu, kuna saatis turniiri käigus ühele treenerile mängija kohta informatsiooni ning logis pidevalt sisse kihlveokülgedele, kasutades seejuures kontot, millelt tehti panuseid ka tennisemängudele.

Väärt plaan viis hoopis pettusteni?

Lisaks märkis ITF, et 2014. aastal karistati keeluga Prantsuse tenniseametnikku Morgan Lamrit, kes rikkus mitmes punktis tenniseliidu korruptsioonivastast tegevuskava. ITF selgitas ka, miks nad ei olnud Parfenovi ja Pitneri karistusi seni avalikustanud – nimelt jõustus koodeks, mille järgi sellistest karistustest peab avalikkusele teatama, alles käesoleva aasta alguses. Guardiani tänast raportit, mille kohaselt uurimise all on Kasahstani, Türgi ja Ukraina kohtunikud, ITF praegu ei kommenteerinud, märkides vaid, et süüdistused tehakse avalikuks ainult siis, kui kahtlusaluste süü peaks tõendamist leidma.

Guardiani artiklis märgiti ka, et kihlveopettuste laine vallandus tahtmatult siis, kui ITF sõlmis viie aasta pikkuse ja väidetavalt 70 miljoni dollari väärtuse lepingu andmefirmaga Sportsradar. Firma edastab kohtunikelt saadud andmeid punktiseisu kohta, tehes seda isegi kõige madalama kategooria turniiridel. Ka neile kohtumistele on pärast lepingu sõlmimist võimalik ülemaailmsetel veebikülgedel mängu käigus panuseid teha. Guardiani väitel saavad kohtunikud aga punkti ülesmärkimisega viivitada, aidates seeläbi väljaku ääres viibivatel petturitel panuseid panna.

ITF kinnitas, et Sportsradariga sõlmitud leping hoopis suurendab korda ja kontrolli. «Meie leping näeb ette, et tulemused on nüüd täpsed ja saabuvad hetkega, mistõttu vähenevad petiste võimalused midagi ebaseaduslikku korda saata,» teatas alaliit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles