Keeniat ähvardab WADA dopingunõuete eiramise eest Venemaa saatus (1)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rita Jeptoo on praegu Keenia nimekaim dopingupatune kergejõustiklane.
Rita Jeptoo on praegu Keenia nimekaim dopingupatune kergejõustiklane. Foto: SCANPIX

BBC teatel on Keenia kergejõustikuliidul aega vaid tänase õhtuni, et pääseda Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) «musta nimekirja» sattumisest. Karmid nõudmised tulenevad asjaolust, et riigi sportlased on viimasel ajal andnud korduvalt positiivseid dopinguproove.

Kardetavasti ei suuda Keenia nõudmisi täita ja seega satuvad nad WADA täiendava tähelepanu alla. See tähendab, et kui kahe kuuga ei suudeta seadustada dopinguvastast võitlust ja leida selle läbiviimiseks raha, arvatakse Keeniale automaatselt WADA liikmete seast välja. See aga tähendab, et riigi sportlased ei saaks osaleda suvistel Rio olümpiamängudel ja mõistagi ka teistel suurvõistlustel.

Alanud aasta jaanuari seisuga kandis dopingutarvitamise eest määratud võistluskeeldu koguni 18 Keenia kergejõustiklast. Nende karistused ulatuvad liidetuna 55 aastani, nimekaim karistatu on Bostoni ja Chicago maratoni võitja Rita Jeptoo. Kõige pikemat karistust kannab jooksja Lilian Moraa Mariita, kes jääb võistlusradadelt kõrvale veel koguni kaheksaks aastaks.

WADA on püüdnud juba mitu kuud Keenia võime veenda, et nood asutaksid toimiva riikliku dopinguagentuuri, mis viiks läbi rohkem teste, vahendab BBC. Edusammud on aga olnud tagasihoidlikud ja sestap on WADA kannatus otsa saanud. Agentuuri töötajad käisid eelmisel nädalal Nairobis kohalike ametnikega vestlemas ja nõudsid tänaseks kinnitust, et plaan on töös, seni pole seda aga saabunud.

Praegu on võistluskeelu all juba Venemaa kergejõustiklased, kes ei saa samuti rahvusvahelistel võistlustel osaleda, sest nende riiki süüdistatakse süstemaatilise dopingukasutamise soosimises. Seega peab Venemaa WADAle oma puhtust tõestama, enne kui neil lubatakse uuesti rahvusvahelise kergejõustikuperega liituda.

Paar päeva tagasi andis Keenia olümpiakomitee seejuures teada, et nad võivad Rio mängudest ise loobuda. Põhjuseks on Lõuna-Ameerikas levima hakanud zika viirus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles