Süüdistus: silmakirjalik sponsor jättis miljonid lapsed rahata

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Coe
Sebastian Coe Foto: SCANPIX

Rahvusvahelist kergejõustikuliitu (IAAF) tabas järjekordne tagasilöök. Üle maailma tuntud toidu- ja joogifirma Nestlé otsustas lõpetada alaliiduga koostöö, sest IAAF on sattunud skandaalide keskele. Sponsor viitas küll kergejõustikus vohavale dopingule ja korruptsioonile, kuid kurval moel jäävad seekord kannatajaks hoopis lapsed.

«Lõpetame koostöö IAAFi laste kergejõustikuprogrammiga ning see otsus rakendub kohe. Otsus sai langetatud seoses negatiivse tähelepanuga, mis seostab IAAFi korruptsiooni- ja dopingusüüdistustega,» seisis Nestlé seletuses.

IAAFi president Sebastian Coe oli Nestlé otsusest kuuldes pettunud ja vihane. «Me ei lepi sellega. Lapsed on need, kes kannatavad,» teatas Coe resoluutselt. «Sel aastal on plaanis selle programmiga jõuda 15 riiki, kus jagatakse teadmisi 8640 kehalise kasvatuse õpetajale. Kokku osaleb programmis kolm miljonit last.»

Coe lisas eile õhtupoolikul: «Selle otsuse taga ei saa olla meie maine, kuna nad on alates 2001. aastast toetanud Tour de France’i. Kusjuures lepingut pingetati just hetkel, kui rattamaailma tabasid suurimad dopinguskandaalid. Meie aravtes käituvad nad silmakirjalikult.»

Nestlé pikendas Tour de France’iga lepingut 2013. aastal ning koostöö kestab aastani 2018. Leping IAAFiga pidanuks kestma selle aasta lõpuni.

Nestlé pole esimene IAAFi sponsor, kes skandaalide tõttu on oma toetusest loobunud, kuna alles jaanuari lõpus teatas kergejõustikuliidu senine suurim sponsor Adidas, et ütleb lepingu enne tähtaega üles.

Kokku jäi kergejõustikuliit BBC andmetel ilma 32 miljonist dollarist, leping sporditarvete tootjaga pidanuks kestma 2019. aastani. Adidasele heidatakse ette, et endiselt toetatakse miljonitega Rahvusvahelist Jalgpalliliitu, mis on samuti korruptsiooniskandaalidesse sattunud.

Väidetavalt kavatseb IAAF Adidase otsuse kohtus vaidlustada, kuna selliste summade kaotamine tähendaks spordialale väga valusat lööki. Sellel nädalal tulnud Nestlé otsus tegi olukorra veel raskemaks.

IAAF on pärast Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) eelmise aasta novembris avaldatud raportit sattunud üha rohkemate skandaalide keskele: üles on hakanud kerkima erinevate riikide sportlaste dopingukahtlused ning IAAFi ametnikke on süüdistatud dopingu varjamises ja korruptsioonis.

Eelmisel aastal presidendiks valitud Sebastian Coe püüab teha jõupingutusi, et olukorda lahendada. Veel ühe sponsori kaotamine võib kõikuma panna ka tema presidenditooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles