Augsburgi ja Klavani sajandi mäng Liverpooliga lõppes viigiliselt

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

108 aastat tagasi loodud FC Augsburgi jalgpalliklubi jaoks oli tänane päev ajalooline. Esmakordselt eurosarjas mängiv klubi kohtus UEFA Euroopa liiga kuueteistkümnendikfinaali avamängus koduväljakul Inglismaa suurklubi Liverpooliga. Kohtumine Saksamaal lõppes 0:0 viigiga. Saksamaa klubi ridades tegi kohtumise algusest lõpuni kaasa ka Eesti koondise kapten Ragnar Klavan.

Klavan oli Augsburgi ridades tänases kohtumises üks kindlamaid mängumehi ning kaitseliinis meeskonna selgeks liidriks.

Seeria korduskohtumine on kavas järgmise nädala neljapäeval Liverpoolis. Kohtumine Inglismaal algab Eesti aja järgi kell 20.00.

Augsburg – Liverpool 0:0

Augsburgi algkoosseis: Hitz, Verhaegh, Stafylidis, Klavan, Janker, Feulner, Werner (81. Ji Dong-Won), Kohr, Altintop (87. Koo Ja-Cheol), Esswein, Bobadilla (23. Caiuby).

Liverpooli algkoosseis: Mignolet, Toure, Sakho, Clyne, Alberto Moreno, Milner (81. Ibe), Henderson, Philippe Coutinho, Can, Sturridge (68. Origi), Firmino.

Kohtumise käik:

 
 
Enne kohtumist:
 
Paberil vaatavad vastu kaks täiesti erinevat masti meeskonda: Liverpool on 18-kordne Inglismaa meister ja viiekordne Euroopa meister, Augsburgi auhinnakapis tipptasemel võidetud trofeed puuduvad. Ometi teab iga jalgpallihuviline, et väljakul lähevad vastamisi lihast ja luust inimesed ning heal päeval suudavad väikeklubid suuri üllatada.

Augsburgi peatreener Markus Weinzierli rääkis eilsel pressikonverentsil, et tal pole Liverpooli alistamiseks erilist salaplaani. «Valmistume nagu kõigiks teisteks mängudeks. Tean Liverpooli kohta nii mõndagi. Klubi suurim trump on lihtsalt tõsiasi, et neil on väga head mängijad. Terve hulk mehi võivad individuaalse soorituse pealt mängu saatuse otsustada. Lisaks muudavad nad tihti oma taktikat, seega me ei tea, millise formatsiooniga nad neljapäeval väljakule jooksevad,» arutles Weinzierl.

«See saab meie jaoks olema väga suur mäng, kuna Euroopa liigas mängimine pole Augsburgi jaoks mitte kunagi iseenesest mõistetav. Liverpoolil on superhead mängijad ja väga hea treener. Meie eesmärk on mängida nii, et meil oleks kordusmängule minnes head võimalused edasi pääseda. Võit oleks väga väärtuslik tulemus, kuid peamine eesmärk on oma värav puhtana hoida. Õnneks meil on hea väravavaht,» ütles Weinzierl ja vaatas naeratades kõrvalistuja Marwin Hitzi poole, kes lisaks Augsburgile kaitseb ka Šveitsi koondise väravat.

Marwin Hitz (paremal) ja Markus Weinzierl eilsel pressikonverentsil. Foto:
Marwin Hitz (paremal) ja Markus Weinzierl eilsel pressikonverentsil. Foto: Foto: Tairo Lutter

Liverpooli karismaatiline peatreener Jürgen Klopp tunnistas, et kuigi klubide ajalood on väga erinevad, siis ootab ta Klavani koduklubilt tugevat vastupanu. «Ma loomulikult austan FC Ausgburgi. See on väike klubi, mis on jõudnud kaugele. Nad on väga füüsilised ja hea kaitsega,» tegi Klopp kaudse komplimendi ka keskkaitsja Klavani suunas.

Liverpooli treenerit võrreldakse tihtipeale Augsburgi juhendaja Weinzierliga. Eile pidi Klopp ajakirjaniku palvel võrdlema tema ja Weinzierli juhendatavaid klubisid. «Saate vast isegi aru, et Liverpool on suure ajalooga meeskond. Need on kaks väga erinevat klubi. Mitte midagi isiklikku, aga Augsburgi lihtsalt ei teata maailmas.»

Kümme aastat tagasi mängis Augsburg veel Saksamaa tugevuselt kolmandas liigas. Esmakordselt tõusti tippseltskonda hooajal 2011/2012, kuid esialgu oli klubil kõrgliigas raske kanda kinnitada. Esimesed kaks hooaega lõpetati 14. ja 15. kohaga, kuid hooajal 2014/2015 tuli pööre: Klavan ja Augsburg saavutasid Bundesligas kaheksanda koha. Arvati, et sellest kõrgemale on neil väga keeruline tõusta, kuid klubi tõestas vastupidist ja eelmisel kevadel võideldi välja viies koht, mis tagas pääsme Euroopa liiga alagrupiturniirile, kus võideldi Bilbao Athleticu järel ning Belgradi Partizani ja AZ Alkmaari ees välja teine koht. Liverpool võitis samal ajal oma alagrupi, selja taha jäeti Sion, Kaasani Rubin ja Bordeaux.

Bundesliga mängudel üle 30 000 pealtvaataja mahutavale WWK Arenale mahub euromängude ajal 28 367 fänni. Erinevus tuleneb sellest, et Saksamaal on liigamängude ajal lubatud ka sisukohad.

WWK Arena on mänguks valmis. Foto:
WWK Arena on mänguks valmis. Foto: Foto: Tairo Lutter

Augsburgi klubi suurtest ambitsioonidest ja julgest mõtlemisest annab aimu fakt, et areeni hakati planeerima juba 2004. aastal, kui klubi mängis riigi tugevuselt neljandas liigas. Ehitus algas 2007. aastal ja kokku maksis areen 45 miljonit eurot.

Lõpuks valmis WWK Arena 2009. aastal ja tegemist oli maailma esimese kliimaneutraalse jalgpallistaadioniga. Kogu hoones liikuv soojus tekitatakse kahe sügavale maa sisse ulatuva pumbaga, mis soojendab maa alt tuleva energiaga 200 000 liitrit vett, mis omakorda staadionit kütab. 2011. aastal sai WWK Arena uuendusliku lahenduse eest ka kliimaauhinna.

Tänased eeldatavad algkoosseisud:

Augsburg: Hitz, Verhaegh, Hong, Klavan, Stafylidis, Kohr, Esswein, Koo, Ji, Caiuby, Bobadilla

Liverpool: Mignolet, Clyne, Kolo Touré, Sakho, Alberto Moreno, Milner, Henderson, Can, Coutinho, Origi, Firmino

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles