Kas Aafrika ja Aasia seljatavad suurel valimisel Euroopa?

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa toetab FIFA presidendivalimistel UEFA peasekretäri Gianni Infantinot.
Euroopa toetab FIFA presidendivalimistel UEFA peasekretäri Gianni Infantinot. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Jalgpalli Liit (FIFA) on sisuliselt üheksa kuud olnud meedias pildil peamiselt tänu korruptsiooniskandaalidele. Nüüd soovitakse sellele punkt panna ja pakkuda jutuainet teistel teemadel.

Reedel kogunevad 209 FIFA liikmesriigi esindajad Zürichisse, et valida organisatsioonile uus president. Seejuures saab temast viimase 50 aasta jooksul alles neljas valitud presidendt. Alates 1998. aastast on seda ametit pidanud šveitslane Sepp Blatter, kelle volitused peatati eelmise aasta lõpus, praegu on tema kohusetäitjaks Issa Hayatou.

Viimaste kuude tohutu lobitöö tulemusena on jõutud olukorrani, kus praeguseks on sisuliselt selge, et järgmisena hakkab FIFAt juhtima endine Bahreini Jalgpalli Liidu president ja praegune Aasia Jalgpalli Liidu president Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa või Euroopa Jalgpalli Liidu UEFA peasekretär Gianni Infantino. Lisaks löövad valimistel kaasa Jordaania prints Ali Al Hussein, kes kaotas maikuus Blatterile, endine FIFA ametnik Jerome Champagne ja Lõuna-Aafrika ärimees Tokyo Sexwale.

Valimistele eel on võtmeküsimuseks, kas Euroopa suudab lüüa kiilu Aafrika ja Aasia koostööle. Euroopa (53 liikmesriiki) on asunud suuremalt jaolt Infantino selja taha. Teiste seas toetavad UEFA peasekretäri ka inglased, kes on tavaliselt ujunud ülejäänud Euroopaga vastassuunas. Lisaks toetavad Infantinot 10 riiki Lõuna-Ameerikast ja 11 Põhja-ja Kesk-Ameerikast. Tema tiimi teatel on neil koos vähemalt 69 häält. Šeik Salmani toetajad on tulemas Aafrikast ja Aasiast. Kaks viimati nimetatud konföderatsiooni annavad kokku 100 häält ehk nende ühtse toetuse korral võib Salman end tunda juba järgmise FIFA presidendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles