«Vanad sõbrad» Nool ja Pallase asusid vedama ühte vankrit

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta on 2003 ning Erik Pallase ja Erki Noole vastuolud kõrgpunktis.
Aasta on 2003 ning Erik Pallase ja Erki Noole vastuolud kõrgpunktis. Foto: Toomas Huik

Seitse aastat tagasi olid olümpiavõitja Erki Noole ja kergejõustikuametnik Erik Pallase vastuolud nii suured, et kogu suhtlus piirdus teravate repliikide pildumise ja teineteise vältimisega.



Nüüd aga rassivad mehed koos juunioride EMi korraldamisega. Õigluse huvides peab märkima, et otseselt koos pole Nool ja Pallase veel midagi teinud – mõlemal mehel on järgmisel suvel Tallinnas toimuva võistluse korraldamisel ajada oma rida.

«Töös pole me veel tõesti kohtunud. Võistluse organiseerimiskomitee tuleb kokku jaanuaris, siis saab paika, mida keegi edasi teeb,» rääkis Nool ja möönis, et aastatetagused seigad ja teravad ütlemised pole ununenud. «Loodetavasti on meie suhtlus sama värvikas kui vanasti, kuid seda heas mõttes. Kunagistest vastasseisudest on juba palju aastaid möödas.»

Pallase sõnul paneb aga ühine eesmärk erinevaid inimesi ühes suunas tegutsema. Ta märkis, et paljuski tänu Noole kaasabile saadigi tiitlivõistluse korraldamise õigus.

«Olümpiavõitjad on kergejõustiku visiitkaardid ja mul on hea meel, et Erki jäi kergejõustiku juurde,» sõnas ta. «Tema ja Gerd Kanteri osalemine novembris toimunud Eesti juunioride koondise laagris oli tulevaste tippude jaoks märgilise tähendusega.»

2003. aasta sügistalvel polnud aga kummagi mehe avaldused sugugi nii leebed. Pallase süüdistas ajakirjanduse veergudel Noolt, et viimane pole õigel ajal esitanud avansiliste toetusmaksete kulutamise aruandeid, ja põhjendas sellega olümpiavõitja toetuste külmutamist.

Peasekretäri tegevuse peale vihastanud Nool kuulutas aga peaaegu igale vastutulijale, et Pallase on alaliidu juhina ebakompetentne – ta ei teadvat isegi seda, kui pikk on staadioni jooksuring. Saamatust näitavat ta üles ka sponsorite leidmisel ja raha hankimisel.

Kõik see viis Noole avalduseni, et ta ei pea enam võimalikuks suhelda Pallase ja alaliidu teiste juhtidega. Aasta hiljem vahetus kergejõustikuliidu juhtkond ning tippspordist taanduva Noole ja Pallase tüli ununes. Aastatega hakkasid mõlemad mehed kergejõustikuga aktiivselt tegutsemisest eemalduma.

Nool keskendus poliitikale, Pallase sukeldus ettevõtlusesse. Kergejõustikuhuvi – Pallase on korduvalt kinnitanud, et tegelikult teab ta jooksuringi pikkust lapsest saati – ei kadunud aga kummalgi. Tihti võis mõlemat meest näha staadionil liikumas ja isegi välismaal suurvõistlusi külastamas.

Oli mis oli, kuid nüüd on mõlemad mehed vabatahtlikuna 2011. aasta juunioride EMi korraldamas. Pallase sõnul jääb tema õlule võistluse igapäevane praktiline ettevalmistus ja korraldus. Palgatööd teeb ta aga suurte projektide ja ehituste juhina.

«Praegu kuulub nende hulka ka Kardioru staadioni uuendamine. Ümberehitused ongi vajalikud seoses juunioride EMiga,» selgitas ta. «Seni on mind hinnatud selle järgi, kuidas vähese rahaga on tehtud suuri asju. Loodan, et saame staadioni võistluse ajaks heasse korda.

Noole valdkonnaks on peamiselt rahvusvaheline suhtlus. Lisaks jälgib ta, et suvel Tallinna saabuvad võistlusega seotud inimesed oleksid kõik korralikult majutatud ning transport ja muu vajalik organiseeritud.

«Võistlusele mõeldes tunnen kõige rohkem muret kohtunike pärast. Õnneks tuleb neist osa välismaalt, lisaks vaadatakse ajakava rahvusvahelises alaliidus üle,» rääkis Nool. «Midagi hullu ei tohiks olla. Kui Läti ja Leedu on sellise võistlusega hakkama saanud, saame meie ka.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles