Poksiarmastus saatis Eri Klasi viimaste hingetõmmeteni

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas novembris «Kolme Maestro Karika» poksivõistlusel
Eri Klas novembris «Kolme Maestro Karika» poksivõistlusel Foto: Tairo Lutter

Täna öösel suri armastatud dirigent Eri Klas. Nooruspõlves aktiivselt poksimisega tegelenud suur spordisõber jäi armastatud alaga seotuks kuni viimaste elupäevadeni.

«Sellist poksifanaatikut pole mina teist oma elus näinud,» meenutab Klasi kauaaegne sõber, Eesti Poksiliidu endine president Vello Kade. «Teine samasugune oli Peeter Saul. Nad olid suured maestrod, kes ei häbenenud kunagi oma poksiarmastust.»

Kade meenutab, et veel novembris käis Klas kohal «Kolme Maestro Karikal», kus andis kätte ka auhindu. «Ta oli noorest põlvest saati poksihaige. Kui mina veel viimaseid aastaid alaliidu president olin, siis oli Eri alati nõu ja jõuga abiks. Kõik, mis ta poksi jaoks tegi, oli super. Kogu Eesti poksimaailm keerles mingil hetkel tema ümber. Ta rõhutas alati, et see on tõeliste džentelmenide ala, kus maaslamajat ei lööda,» meenuta Kade.

Viimastel aastatel käisid Kade ja Klas tihtilugu omavahel läbi. «Eri helistas mulle eelmise aasta 3. juulil ja ajas mind Tallinnasse. Käskis kõik poksiraamatud kaasa võtta. Muhammad Ali raamatu asetasin Eri palvel temale riiulisse, nõnda, et esikaas ikka paista oleks. Lisaks ajasin Heli Läätse kaudu välja Peeter Sauli videofilmid, mida pidime koos vaatama.»

Detsmebris Kade enam Klasiga ühendust ei saanud. «Käisin ka tema kodus ukse taga, kuid seal haukusid vaid koerad. Seejärel selgus, et Eril on tervis kehv. Veel nädal aega tagasi nägin teda unes ja saime omavahel palju poksijuttu ajada.»

Kade sõnul ei mäletata Klasi kui poksijat, vaid kui poksifanaatikut. «Kunagi ütles ta küll, et võitis Tallinna esivõistlused, kuid samas tunnistas, et pigem anti talle see tiitel lihtsalt kätte. Osalejaid oli vähe ja tema oli selline omapärane poiss, kes käis viiuliga trennis. Eks ta ikka poksida oskas, kuid Peeter Sauli või Uno Loobi moodi tšempion ta kunagi ei olnud.»

Eesti poksiliidu peasekretär Jelena Kalbina kinnitab, et Klas mõtles poksist ka oma viimastel elukuudel. «Sellel nädalavahetusel toimuvad Eesti meistrivõistlused ja ta palus end külaliste nimekirja panna. See näitab selgelt, et hoolimata tervisest ei jätnud ta oma armastust kunagi tahaplaanile. Poksiliidu poolt avaldan Eri perekonnale ja lähedastele kaastunnet,» ütles Kalbina.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles