Nõmme Kalju naisjalgpallurid lähevad Tai poksi abil jalgpalligigantide vastu!

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Kalju naiskonna liikmetest on Tai poksi jaoks kui sündinud – koordinatsioon on hea ja löögid tugevad. Pildil harjutavad Ilona Toots (paremal) ja Merilin Pappel.
Osa Kalju naiskonna liikmetest on Tai poksi jaoks kui sündinud – koordinatsioon on hea ja löögid tugevad. Pildil harjutavad Ilona Toots (paremal) ja Merilin Pappel. Foto: Toomas Huik

Kui kuulsate Itaalia jalgpalliklubide Milano Interi, AC Milani ja Torino Juventuse mängijad vaid teaksid, et nendega jaanuari lõpus kohtuva Nõmme Kalju naiskonna pallurid ajavad end vormi Tai poksi saalis!
 



Eile juba teist pühapäeva järjest Tallinna Tai poksi klubis Leegion harjutamas käinud Nõmme Kalju naiskonna tüdrukud on nii õblukesed, et raske oli ette kujutada, kuidas neile võitluskunstid sobida võiksid. Sama keeruline oli kujutleda, kuidas hakkab tüdrukute kampa juhendama supermodelli mõõtu treener Helen Raid. Kui soojendus tehtud ja aeg võtteid ja lööke sooritada, oli selge, et Tai poksis suurus ei loe.

Mõne tüdruku jalalöögid vastu lapat (poksikotitaoline asi, mida üks treeningpartner hoiab ja teine lööb – toim) panid kajama terve treeningsaali ja tegid sparringukaaslasele isegi veidi haiget. Teisel pool saali jällegi olid ühtäkki ühe tüdruku jalad taeva poole – nii ta matile prantsataski. Hiljem oli asi selge: lisaks Tai poksile on Kalju neiud käinud varem harjutamas ka judot.

«Toredad tüdrukud. Nende seas on paar talenti, kelle koordinatsioon on paigas,» selgitas Eesti ainuke naistreener Raid, miks mõnel neiul tuli paremini välja kui teisel.

Treeningu lõppedes tunnistasid Kalju naiskonna mängijad, et Tai poks on äärmiselt intensiivne ala ning võttis ka treenitud jalgpallurid üsna läbi. Päris tavalise rühma treeningust eristas Kalju jõuproovi vaid see, et nende puhul pandi rõhku tehnikale ja löökidele-võtetele, et harjutamine liiga üksluine ei tunduks. Peale selle tehti kõike seda ilma kaitsmeteta.

«Oleme ikka päris väsinud, siin on ikka hoopis teine spetsiifika,» märkis naiskonna kapten Ilona Toots, kellele sekundeeris tema keskväljapartner Merilin Pappel, kes oli tema treeningukaaslaseks ka Tai poksi saalis. «Oleneb muidugi, kas võrrelda jalgpallis tehnika või füüsilise trenniga.»

Tänu naiskonna treeneri Getulio Aurelio kontaktidele viibib Nõmme Kalju naiskond 20.–27. jaanuarini Itaalias treeninglaagris, kus muu hulgas kohtutakse saapamaa suurklubide AC Milani ja Milano Interi sookaaslastega. Et enne seda tehakse võitluskunstitreeninguid, on vaid juhus. Itaallannasid minnakse kimbutama siiski jalgpallivõtetega.

«Ega me ju sinna lööma ei lähe. Eelkõige sõidame Itaaliasse kogemusi hankima, kuid kindlasti ei lähe sinna ka päris saba jalge vahel. Igal juhul saame kõva kooli, et tuleval aastal meistriliigas ei tuleks Levadia, Flora ja Pärnu tugevus meile üllatusena,» märkis Toots.

Mis puutub aga Tai poksi trenni ja jalgpalli võrdlusse, siis nii erinevana näivatel aladel on ka omajagu sarnasust. Seega võib võitlussaalis talletatu kasuks tulla ka väljakul.

«Näiteks üle puusa lööki jalgpallitrennis nii mitu korda järjest ei harjuta kui siin. Lisaks võivad kasuks tulla erinevad kehapetted,» tõi Pappel näite.  

«Mitmekesisus on oluline. Korjame killukese siit ja killukese sealt – kõik tuleb kasuks,» lisas Toots.

Mõnele brutaalsena näiva ala kohta tekib küsimus, kas Tai poks ikka sobib naistele. Kalju tüdrukute sõnul võib iga spordiala vastavalt vajadustele kohendada ning tavalisest erinevad treeningud on hea vaheldus. Rääkimata sellest, et naised õpivad ennast kaitsma.

«Eks seda annab naiste järgi kujundada. Võistlusspordina naistele ehk ei sobi, kuid lihtsalt spordina on väga hea,» kinnitas Toots.

Alaga juba pea viis aastat tegelenud (esimesel aastal küll kickbox’iga) Raid lausa kutsus naisi trenni. Enda näitel teadis ta rääkida, et põhitõdede selgeks saamiseks läheb aega ainult kolm kuud. «Mõni mees ehk ei luba enda naist mõne kena kuti juurde trenni, kuid meil olen mina treener,» naeris Raid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles