Eesti jalgpallikohtunikud keskendusid vigastusohtliku mängu tõkestamisele

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpallikohtuniku antud punane kaart.
Jalgpallikohtuniku antud punane kaart. Foto: Reuters / Scanpix

Hooaja eel neli päeva väldanud seminariks kogunenud Eesti parimad jalgpallikohtunikud panid seekord erilise rõhu vigade raskusastmete eristamisele ning suluseisu reegli tõlgendamisele. Teoorialoengute kõrval läbisid kohtunikud põnevaid video- ja füüsilisi teste.

Kõrgeimas kohtunike rühmas on õigusemõistjad jaotatud kaheks – väljaku- ja abikohtunikud. «Terve seminari vältel tegime harjutusi vastavalt spetsiifikale. Viisime loomulikult läbi ka ühiseid loenguid, kuid näiteks suluseisu hindamise harjutuse pidid läbima vaid abikohtunikud,» selgitas Eesti Jalgpalli Liidu kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik.

Väljakukohtunikega arutati enim vigade üle, mis peaksid väärima punast kaarti ehk mängust eemaldamist. «Möödunud aasta Premium liiga statistika näitas meile, et tõsise vea eest antud punaseid kaarte oli vaid kaks – riigi meistrivõistluste kõrgeima liiga kontekstis on see soovunelm, mis ei vasta pärast videote analüüsimist tegelikult tõele. Proovisime kohtunikega jälgida, kuidas tohib mängija näiteks vastasega võitlusesse asuda. Peame tundma ära vigastusohtliku käitumise ja seda vastavalt karistama, kui tegu on ülemäärasega jõuga tehtud veaga. Samasugust lähenemist tutvustasime hooaja eel ka kõikidele Premium liiga, Esiliiga ja Esiliiga B klubidele,» rääkis Kaasik.

«Meie eesmärk on anda oma parim, et mäng oleks osalejatele võimalikult ohutu. Kohtunikud jäid seminariga väga rahule, sest nad said taas 100%-liselt hooaja eel end jalgpallile häälestada,» lisas Kaasik.

Uue hooaja esimene trofee mängitakse välja teisipäeval, 1. märtsil Sportland Arenal, kus Superkarikafinaalis lähevad vastamisi mullune meister Tallinna FC Flora ning Evald Tipneri karikavõistluste võitja Nõmme Kalju FC. Premium liigas pannakse pall mängu reedel, 4. märtsil, mil Tartu Tammeka võõrustab Narva Transi. Sellest kohtumisest teeb hooaja esimese otseülekande ka Postimees.ee, kelle vahendusel jõuab terve tänavuse hooaja jooksul taas vaatajateni igast voorust kaks mängu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles