Eesti triatleet püüab lähikuudel olümpiarongile pääseda

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Latin.
Aleksandr Latin. Foto: Kristjan Teedema

Juba laupäeval, peatse olümpiasuve ootuses ja lootuses uut võistlushooaega alustava Aleksandr Latini ainsaks eesmärgiks on tagada endale lähikuudel pääse 18. augustil toimuva Rio olümpiatriatloni starti.  

Rio de Janeiro olümpial pääseb triatlonis võistlema 55 mees- ja 55 naistriatleeti ning maksimaalselt saab iga riik välja panna kolm sportlast. Möödunud hooaja korralikud etteasted on Latini tõstnud kvalifikatsioonitabelis heale löögipositsioonile, ent kui OM-i start toimuks homme, oleksid Latini võimalused starti pääseda tema enda sõnul veel nullilähedased.

Kvalifikatsiooniperioodi lõpuni on veel kaks ja pool kuud minna ning vaadates perioodi tervikuna, näeb Latin häid võimalusi edetabelis ettepoole tõusta. «Olen terve, motiveeritud ja valmis raskeks katsumuseks ning tahan seda ka nautida. Põhieesmärgiks ongi anda endast maksimum ja tagada Rio olümpiapilet,» võtab Latin asja lihtsalt kokku.

Tõsi, järgmised kaks ja pool kuud ei saa Narvast pärit triatleedile lihtsad olema. Ees ootab äärmiselt tihe ja intensiivne võistlusgraafik ning otse loomulikult ei raiska Latin aega startidele, kust pole võimalik olümpia kvalifikatsioonipunkte teenida.

«Praegu hakkab mu karjääri kõige tähtsam periood,» rääkis Latin Triatloniportaalile antud intervjuus. «Alates märtsist kuni 15. maini on tulemas neli MM-sarja võistlust ja viis MK-etappi. Kõike ma kaasa teha ei plaani, kuid vähemalt kuuel eelpoolmainitutest pean kaasa tegema. Alustan Abu Dhabi WTS etapiga, seejärel Austraalias Mooloolaba ja Uus-Meremaal New Plymouth MK-etapid ning edasi vaatame juba tulemustest lähtuvalt. Selge on see, et lendamist, erinevate kliima- ja ajavöönditega kohanemist tuleb hästi palju, kuna võistlused on maailma eri nurkades.»

Kvalifitseerimist silmas pidades on Latinile eriti oluliseks plussiks võimalus osaleda MM-sarja World Triathlon Series etappidel, kus reeglina võistlustules kõik triatlonimaailma tippmehed ning kus jagatav punktisaak on samuti oluliselt kopsakam. Et WTS sarja võistluste starti pääseb reeglina vaid 65 maailma edetabeli paremat, on Latini pääsemine laupäevase Abu Dhabi avaetapi starti tunnistuseks tema taseme tõusust.

Et püsida Abu Dhabis ja loodetavasti ka olümpial konkurentsis oma ala selliste tippnimedega nagu Javier Gomez, Mario Mola, Richard Murray ja teised, on Latin talveperioodi treeningutel kõvasti higi valanud. Juba detsembris alustas Latin ettevalmistusega Eestis, kus põhirõhk oli asetatud ujumisele - seni tema nõrgimale osaalale. Ainuüksi nädalane veekilometraaž teiste treeningute kõrval ületas Latini sõnul tihti 30 kilomeetrit.

Eestist lendas Latin jaanuari teisel päeval edasi Eesti triatleetide meelispaika Lanzarotele, kus toimus viienädalane baasettevalmistuslaager. «Raskete nädalate maht Lanzarotel ületas 30 tundi ning kõige mahukam nädal koosnes 35 treeningtunnist. Need olid mu senise karjääri mahukamad nädalad ning vaatamata sellele, suutsin laagri lõpuni säilitada kvaliteeti ning kiirust,» on Latin treeningute resultaadiga rahul.

«Suuremaks edasiminekuks pean seda, et kasvanud mahtude kõrval jäi lõigutreeningutel jooksukiirus vähemalt samaks või isegi tõusis,» jätkab Latin. «See teadmine annab lootust, et teoorias pean ma olema võimeline samamoodi stabiilselt võistlema, aga juba loodetavasti kõrgemate kohtade pärast. Ent see on ainult teooria. Mis praktikas toimuma hakkab, saab varsti teada,» jääb Latin hooaja alguse eel siiski mõõdukalt tagasihoidlikuks.

Esimene tõehetk Latini hetkevõimete hindamiseks saabubki juba laupäevasel Abu Dhabi võistlusel. Aasta tagasi, hooaja esimesel World Triathlon Series etapil Auklandis, tegi Latin mäletatavasti väga korraliku võistluse, saades kirja 24. lõppaja. Et laupäevasel võistlusel kummardub stardijoone taha tervelt kuus meest maailma edetabeli esikümnest ning ka enamik teisi võistlejaid omab hetkeseisuga eestlasest kõrgemat tabelipositsiooni, pole aastataguse saavutuse kordamine lihtne ülesanne.

Abu Dhabi võistlus on tänavu omapärane veel seetõttu, nii meeste kui naiste stardis jääb esimene stardinumber vabaks. Seda varalahkunud Prantsusmaa triatleedi Laurent Vidali mälestuseks, kelle elutee katkes möödunud aasta novembris südame seiskumise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles