Jalgpalli otsepilt: Sidorenkov kukutas endise koduklubi

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõmme Kalju jalgpallimeeskond alustas tänavusi Eesti meistrivõistlusi võiduga, kui koduväljakul alistati 2:0 Sillamäe Kalev. Kaljule tõid võidu Trevor Elhi värav 58. ja äärekaitsja Andrei Sidorenkovi iluvärav 69. minutil. Kahel eelmisel hooajal mängis Sidorenkov mäletatavasti just Sillamäe ridades. 

«Tahtsime koduväljakul head mängu näidada ja see õnnestus. Väga hea, et võistkond võitis. Arvan, et meil on väga hea võistkond ja juurde on tulnud kvaliteetsed mängijad. Arvan, et kõik läheb aina paremaks,» sõnas mängu kangelaseks kerkinud Sidorenkov kohtumise järel Postimehele.

Võidurõõmu tundsid täna ka Pärnu Linnameeskond ja FC Infonet. Pärnu alistas koduväljakul 3:0 liiga uustulnuka Rakvere Tarva ning Infonet oli võõrsil 2:0 üle Paide Linnameeskonnast.

Täna lähevad veel omavahel vastamisi FC Levadia ja FC Flora.

ENNE KOHTUMIST

POSTIMEHE TELEMÄNG

Nõmme Kalju – Sillamäe Kalev

Laupäeval, 5. märtsil kell 13.00 Tallinnas Hiiu kunstmurustaadionil

Nõmme Kalju uus peatreener Sergei Frantsev saab meeskonna eesotsas esimese liigamängu pidada saatuse väikese vingerpussi tahtel ei kellegi muu kui Sillamäe Kalevi vastu. Just Sillamäel aitas Frantsev 16 mängust saadud 15 võiduga kaks hooaega tagasi hõbemedalid kindlustada, kuid mullune keskpärane hooaja algus võttis temalt töö. Sillamäed Frantsevi vallandamine ja Deniss Ugarovi palkamines suurt ei aidanud – hooaja lõpptabelis alles pettumustvalmistav viies koht.

Teisipäevane päev tõi omamoodi pettumuse mõlemale peatreenerile. Frantsev ja Kalju kaotasid superkarikafinaalis üsna kindlalt 0:3 FC Florale, Ugarovi nägu muutus õige hapuks aga mõned tunnid varem hooaja ametlikul avamisel, kui Sillamäe loositi veerandfinaalis kokku just nimelt Kaljuga. Liiga kaudu mullu eurokohata ja sestap ka eurorahata jäänud sadamalinlased lootsid seda püüda karikasarjas, ent Kaljuga vastamisi minek muudab ülesande kõvasti raskemaks.

Ken Kallaste teenis elu esimese välislepingu Poola kõrgliigast. FOTO:
Ken Kallaste teenis elu esimese välislepingu Poola kõrgliigast. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Kahe hooaja vahel on mõlemad klubid üle elanud märkimisväärse uuenduskuuri. Kalju särgis ei jätka Joel «mina otsustan mänge» Lindpere, profisaapad riputas varna aastaid kaitseliini tugitala rolli täitnud Alo Bärengrub. Juba hooaja käigus läksid lootusetult sassi klubi suhted Allan Kimbaloulaga, ebaõnnestunud aasta järel kolis Infonetti Vladimir Voskoboinikov. Positiivse poole pealt jõudis viimaks teenitud välislepinguni Ken Kallaste, kelle uus tööpaik on Poola kõrgliigas Zabrze Gorniku ridades.

Kaljus ei jätka ka poole hooaja pealt liitunud Borislav Topic, noored kaitsjad Martin Mägi ja Märten Kuusk saadeti laenulepinguga kõrgliigakogemusi omandama vastavalt Pärnusse ja Rakverre. Laenult naasis aga ründaja Robert Kirss, Sillamäelt saabus Andrei Sidorenkov ja Infonetist Trevor Elhi. Tulevikku vaadates toodi klubisse mulluse hooaja teisel poolel Narva Transis silma paistnud noor äärepoolkaitsja Vlasii Sinjavski, Paidest aga üleminekuteakna viimasel päeval Hans-Kristjan Hansberg.

Pärast pikka vigastuspausi on tagasi väljakutel ja tagasi Eestis Kalju poolehoidjate vana tuttav Damiano Quintieri, kes lõi klubi eest paar aastat tagasi mälestusväärseid väravaid nii HJK-le kui ka Plzeni Viktoriale. Oleks harjumatu, kui Kalju ei otsiks täiendusi välismaalt – lisaks Quintierile ja klubis jätkavale Jorge Rodriguesile sõlmiti lepingud itaallasest kaitsja Maximiliano Uggega ja Belgia passiga kaitsja Alex da Silvaga.

Uue lepingu sõlmis talvel klubiga ka Hidetoshi Wakui, kuid teda vähemalt hooaja alguses vigastuse tõttu väljakul ei näe. Sama kehtib Ats Purje ja Tarmo Neemelo kohta, mis jätab vähemalt hooaja alguses meeskonna ründeliini üsna alamehitatuks. Kalju teine murekoht on sama mis mullu ehk KTMi reegel – praeguse seisuga täidavad selle kriteeriumi vaid Andre Järva, Erik Listmann, Sören Kaldma ja Henrik Pürg.

Deniss Ugarovi asumine peatreeneri toolile ei toonud Sillamäele mullu loodetud edu. FOTO:
Deniss Ugarovi asumine peatreeneri toolile ei toonud Sillamäele mullu loodetud edu. FOTO: Foto: Liis Treimann

Kui Kalju muutused on märkimisväärsed, siis Sillamäe omad veel drastilisemad. Lahkujate nimekirja üleslugemiseks ei piisa isegi kahe käe sõrmedest ning kõik mehed mängisid mullu tähtsat rolli. Nagu eespool mainitud, siirdus meeskonna senine kapten Sidorenkov Kaljusse, Deniss Vnukov liitus Infonetiga ja Janar Toomet Paidega, viimaseks piisaks karikasse oli aga Sillamäel aastaid meeskonna sümboolseks hingeks olnud Daniil Ratnikovi otsus jätkata karjääri siiski treenerist isa käe all Levadias.

Et lahkusid veel ka näiteks Tihhon Šišov ja pea kõik välismaalased – Giorgio Russo, Marius Cinikas, Igor Tšeminava, Kõrõlo Silitš, Jaroslav Kvassov ja Rytis Leliuga – pidi klubi juhtkond pöörama uute mängijate otsingul pilgu taas piiri taha ja konkurentide ridadesse. Lätist tuli ründaja Aleksandrs Solovljovs ja Venemaalt Aleksandr Savin. Solovljovsile leiti ründeliini veel üks kaasmaalasest partner, kelleks on mullu Narva Transi särgis 13 väravat löönud Vitalijs Zils.

Kuhjaga kogemust toob meeskonda Infonetist palgatud vanameister Deniss Malov, samast klubist saabusid ka Aleksandr Semahhin ja kaks hooaega tagasi Sillamäel hiilanud Kassim Aidara, kellel jäigi läbilöök Infonetis tegemata. Transist toodi peale Zilsi ka mullu traumadega hädas olnud Maksim Lipin, samuti on klubisse taas üles antud poolkaitsja Maksim Paponov, kes kandis vahepeal kihlveopettuses süüdistatuna mängukeeldu. Siiski on Sillamäe tunduvalt nõrgenenud ja kaasa ei aita ka asjaolu, et tunamullu klubi särgis koguni 36 liigaväravat kõmmutanud Jevgeni Kabajev on jätkuvalt vigastusest taastumas.

Kalju peatreener Sergei Terehhov: «Meile on väga oluline alustada uut hooaega võiduemotsioonidega, kuid see ei saa olema kerge ülesanne, sest Sillamäe Kalev tuleb mängule samuti võidumõtetega. Meie kasuks räägivad koduseinad ning Hiiu staadioni publik ja atmosfäär mõjub meeskonnale kahtlemata motiveerivalt.»

Kalju poolkaitsja Eino Puri: «Superkarikafinaal ei läinud ootuspäraselt, kuid see annab meile motivatsiooni pingutada laupäeval algavas hooaja esimeses liigamängus. Sillamäe Kalev on alati tugev ning põhimõtteline vastane olnud ning meie eesmärk on kolm punkti ja publikule mõnusaid emotsioone pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles