Ravimi valmistajad Šarapovale: seda ei võeta 10 aastat (2)

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meldooniumi tabletid Grindeksi tehakses Riias.
Meldooniumi tabletid Grindeksi tehakses Riias. Foto: SCANPIX

Dopingukontrollis põrunud tennisestaar Maria Šarapova tunnistas, et on ravimina kasutanud meldooniumi kümme aastat. Keelatud ainete nimekirja kanti meldoonium tänavusel aastal.

Lätlaste poolt toodetav ravim pole siiski nende endi sõnul mõeldud nii pikaks tarvitamiseks nagu Šarapova väidab, kirjutab Eurosport.

«Sõltuvalt patsiendi tervisest kestab meldooniumi ravi neli kuni kuus nädalat,» teatas ravimit tootev firma Grindeks uudisteagentuurile AP. «Ravikuuri võib korrata kaks või kolm korda aastas.»

Mis on meldoonium?

Meldoonium (originaalnimega Mildronāts) leiutati 1970. aastate keskel Läti teadlase Ivars Kalvinši poolt. Eelmise aasta aprillis sai Kalvinš kõrge Euroopa leiutaja preemia oma elutöö eest, sh ravimite väljatöötamise eest. 2013. aastal müüdi seda ravimit 65 miljoni euro eest ja see moodustas 0,6 kuni 0,7 protsenti kogu Läti ekspordist. Südamehaiguste raviks kasutatav ravim määrati Rahvusvahelise antidopinguagentuuri keelatud ainete nimekirja 2016. aasta 1. jaanuarist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles