Šarapova sai meldooniumi kohta vähemalt viis hoiatust (11)

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova
Maria Šarapova Foto: SCANPIX

The Telegraph kirjutab, et tennisist Maria Šarapova sai eelmise aasta detsembris vähemalt viis hoiatavat teadet meldooniumi keelustamise kohta.

Šarapova kutsus esmaspäeval kokku pressikonverentsi, kus teatas, et 26. jaanuaril võeti talt Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel positiivne dopinguproov. Ta jäi vahele Lätis toodetud ravimi mildronaadiga, mille toimeaine on meldoonium. Tegemist on südameravimiga.

«Sain 2015. aasta 22. detsembril WADA-lt e-kirja, kus teatati, et uuest aastat tulevad keelatud ainete nimekirjas muudatused. Ma ei klikkinud sellele lingile,» ütles Šarapova. Sisuliselt selgus, et eelmisel aastal 27 miljonit eurot teeninud sportlase tiimist ei viinud end mitte keegi kõige värskema dopinguinfoga kurssi.

The Telegraph tegi kindlaks, et vahemikust 3. detsembrist 29. detsembrini saadeti Šarapovale vähemalt viis kirja, kus oli kirjas vajaliku info meldooniumi kohta. Ravim lisati keelatud ainete hulka 1. jaanuaril.

«Ravimina on see määratud südame ainevahetust toetama, eelkõige inimestel, kellel on süda haige. Ent spordipraktikas võib ravimit kasutada ka mittesihipäraselt,» rääkis Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port eilses Postimehe päevaintervjuus. «Ravim oli pikalt monitoorimisprogrammis, kus jälgiti selle esinemist kõigis varem võetud dopinguproovides – ja seda esines ääretult üllataval moel. Rahvusvaheliselt uuriti 8000 proovi ja igas 45ndas leidus meldooniumi. Vene sportlaste puhul vaadati 4000 proovi ja seda leidus 17 protsendis ehk peaaegu 800 proovis.»

Šarapova kasutas oma sõnul meldooniumit viimase kümne aasta jooksul, alustades juba 18-aastasena. «Ma võtan kogu selles juhtumis täieliku vastutuse. Olen uues olukorras, kuna tegin tohutult suure vea,» ütles viis suure slämmi turniiri võitnud ja olümpiamängudelt hõbemedali kaela saanud staar. «On väga tähtis, et te kõik mõistaksite: tarvitasin seda ravimit viimase kümne aasta jooksul. Kümme aastat tegin seda täiesti legaalselt.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles