Meldooniumi leiutanud Läti teadlane: see ei ole doping (1)

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südameravim mildronaat, mille toimeaineks on meldoonium
Südameravim mildronaat, mille toimeaineks on meldoonium Foto: SCANPIX

Spordimaailma raputab dopinguskandaal ja tipptegijad jäävad vahele sellel aastal keelustatud meldooniumi kasutamisega. Tegemist on Lätis välja töötatud südameravimiga, mida kasutatakse laialdaselt kogu Ida-Euroopas.

2009. aastal andis ravimi leiutaja, Läti teadlane Ivars Kalvinš intervjuu, kus selgitas, et mildronaat ehk meldoonium ei ole doping. «See lubab kehal taluda suuremat füüsilist koormust, kuid keha kasutab samal ajal siiski vaid oma reserve. Seega pole tegemist dopinguga,» väitis Kalvinš. Toona ei olnudki, kuid alates sellest aastast on sportlaste jaoks tegemist keelatud ainega.

Kalvinši sõnul kasutati meldooniumit Nõukogude Liidu ja Afganistani sõjas, mis vältas aastatel 1979-1989. «See toimus merepinnast kõrgel ja seal oli hapnikupuudus. Kui nad jooksid 20 km koos varustusega, siis võis see tekitada isheemiat (vere juurdevoolu vähenemine elundile arterite ahenemise tagajärjel - vikipeedia),» selgitas ta. «Neile kõigile (Nõukogude sõduritele – toim) anti meldooniumit. Sõdurid ise polnud sellest teadlikud. Kelleltki ei küsitud selliseid asju.»

Esmaspäeval teatas positiivsest dopinguproovist maailma rikkaim naissportlane, tennisist Maria Šarapova. Tema verest leiti just meldooniumi kasutamise jälgi. Šarapova sõnul kasutas ta mildronaati oma perearsti soovitusel, kuna tal oli probleeme südamega. «Jäin tihti haigeks ja mul oli magneesiumipuudus. EKG testid olid ebastabiilsed ning mu perekonna ajalugu viitab diabeedi tekkimise võimalusele. Kasutasin seda ravimit esimest korda aastal 2006,» selgitas tennisist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles