Kurikuulsa meldooniumi looja: nüüd hakkame nägema surmajuhtumeid (16)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mildronaat ehk meldoonium.
Mildronaat ehk meldoonium. Foto: SCANPIX

Tennisetähele Maria Šarapovale ja veel paljudele tippsportlastele viimaste nädalate jooksul dopinguproovis saatuslikuks saanud meldooniumi ehk mildronaadi nimelise ravimi lätlasest looja Ivars Kalvinš sõnas BBC-le, et rohu keelamise tõttu kasvab järsult oht näha lähiaastatel spordivõistlustel mõnda äkksurma.

Šarapova andis esmaspäeval teada, et temalt jaanuaris Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel võetud proov sisaldas meldooniumi ehk mildronaadi nimelist ainet, mille tarvitamine oli varem lubatud, kuid mis on alates käesoleva aasta algusest keelatud ainete nimekirjas. Enda sõnul on Šarapova rohtu võtnud viimase kümne aasta jooksul. See leiutati diabeedi ja erinevate südameprobleemide raviks, kuid Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) avastas, et sportlased kasutavad seda tavapärasest kordades sagedamini, mis viitab katsetele parandada sooritusvõimet.

«Hakkame spordiväljakutel sageli surma nägema. Sportlased, kes mildronaati kasutavad, ei saa seda tulevikus enam teha. Neid ei kaitse enam miski. See ravim oli turul 32 aastat – eesmärgiks iseend kaitsta – ja nüüd on see järsku keelatud. Võib juhtuda, et spordivõistlustel hakkab esinema äkksurmajuhtumeid,» esines Kalvinš BBC vahendusel sünge ennustusega.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles