Kreml ründab Šarapova hukkamõistjaid: sporti üritatakse taas politiseerida (3)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova.
Maria Šarapova. Foto: SCANPIX

Maria Šarapova teade Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel antud positiivsest dopinguproovist šokeeris Venemaad ning nüüd on riigi ühe kuulsama sportlase kaitseks välja astunud ka Kreml.

«Katsed sporti politiseerida ja kujutada seda kui mingit poliitilist instrumenti teatud eesmärkide saavutamiseks hävitavad spordi olemust, sealhulgas rahvusvahelist sporti, ning need on lubamatud ja õigustamatud,» teatas Venemaa presidendikantselei kõneisik Dmitri Peskov CNNi vahendusel. Viiekordne suure slämmi turniiride võitja Šarapova teavitas esmaspäeval avalikkust, et on andnud jaanuaris dopinguproovi, kust leiti meldooniumi nimelist ainet. Varem lubatud aine on WADA otsusega alates jaanuarist keelatud.

Eelmisel aastal esitati WADA raporti tulemusena Venemaa kergejõustikuliidule (ARAF) süüdistus riiklikult toetatud dopinguprogrammi elluviimises. Selle tagajärjel on Venemaa kergejõustiklaste osalemine rahvusvahelistel jõuproovidel praegu keelatud, ohus on ka nende kaasalöömine augustis peetavatel Rio olümpiamängudel.

«Muidugi on meil kahju uusi dopingusüüdistusi näha,» lisas Peskov Šarapova juhtumile viidates. Samas hoiatas ta, et Šarapova vahelejäämise nimetamine Venemaa spordile tüüpiliseks on suur eksimus. «Toimuvast ei tohiks rääkida moel, mis heidab varju kogu Venemaa spordile või meie sportlaste vägevatele saavutustele,» märkis Peskov.

Šarapova kinnitas pommuudise avalikustamisel, et on meldooniumit võtnud ebaregulaarse südametöö, päriliku suhkruhaiguse ja magneesiumipuuduse leevendamiseks juba kümne aasta jooksul. Teade ravimi keelatuks kuulutamisest olevat tal lihtsalt kahe silma vahele jäänud. Sama kinnitas tema advokaat John Haggerty. «Paraku ei vaadanud keegi Maria tiimist 2016. aastal kehtima hakanud keelatud ainete nimekirja. Aga isegi kui nad oleksid seda teinud, oleksid nad otsinud sealt mildronaati ega oleks seda leidnud,» viitas Haggerty CNNile saadetud meilis asjaolule, et nimekirja kanti mildronaadi nimelise ravimi toimeaine meldoonium, mitte ravim ise.

Šarapova paljastusega samal päeval jõudis avalikkuse ette teade, et meldooniumit sisaldanud positiivse proovi on andnud ka venelannast iluuisutamise jäätantsu olümpiavõitja Jekaterina Bobrova. Sama ainega on vahele jäänud veel hulk sportlasi, kellest enamik kuulub Venemaa koondisesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles