Autogrammijaht paljastab staaride värvika seltskonna

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kasesalu ja valik tema kogutud autogramme.
Martin Kasesalu ja valik tema kogutud autogramme. Foto: Liis Treimann

«Tere, olen Martin Tallinnast, hirmus spordihuviline,» alustas Martin Kasesalu vene või inglise keeles kirju, mida läkitas nõukogude aja lõpus teismelise poisina Ida-Euroopa olümpiavõitjatele. Ta seletas, et kogub maailma kõige kuulsamate sportlaste autogramme – «just kõige kuulsamate, et adressaadi enesehinnangut tõsta,» meenutab ta –, ja väitis, et just kirja saanud sportlase allkiri on ta kogust veel puudu.

Kuna krooni tulek muutis noorele mehele kirjade välismaale läkitamise liiga kalliks, jäi ka maailmakuulsuste autogrammide kogumine tasapisi soiku. Selle asemel, paadunud jalgpallifännina, otsustas Kasesalu keskenduda rohkem kodumaistele sportlastele ning võttis eesmärgiks saada kokku autogrammid kõigilt neilt jalgpallureilt, kes on mänginud taasiseseisvunud Eesti koondises. Ja saada mitte lihtsalt paberile, vaid ikka jalgpalluri fotole.

«Praegu on lihtsam, pildi leiab internetist,» kirjeldab ta. «Aga kui alustasin kogumist, läksin kõigepealt staadionile, näiteks Hiiu Kaluri mängule teises liigas, kus lõi kaasa mõni vana koondislane, ja küsisin, kas tohiks mängijast pilti teha. Ilmutasin pildi ära ning järgmisel korral küsisin sinna autogrammi peale. Jube raske oli, pidi mitu korda kohal käima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles