Šarapova skandaal kasvatas Venemaal mitmekordselt lätlaste imeravimi müüki

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Šarapova.
Maria Šarapova. Foto: AP / Scanpix

Pärast Maria Šarapova dopinguskandaali puhkemist on meldooniumi sisaldava Mildronati nimelise ravimi müük Venemaal hüppeliselt kasvanud, vahendab väljaanne Independent. Samuti on aine müük suurenenud selle leiutamisriigis Lätis.

Ravimi tootja Grindeksi teatel on odava arstirohu müüginumbrid Venemaal märtsis eelmise kuuga võrreldes kahekordistunud. «Mildronaadi kasutamisel tunnete toniseerivat efekti, mälu paraneb ja mõtlemine muutub kiiremaks, liigutused teravamaks ning keha suudab end paremini eritingimuste vastu kaitsta,» väidab ravimi kodulehel oleva lätikeelne kirjeldus. 2009. aastal tunnistas ravimi leiutaja, et omal ajal kasutati seda Afghanistanis sõdinud Nõukogude Liidu sõdurite vastupidavusvõime tõstmiseks.

Independenti teatel maksis 250-milligrammiseid tablette sisaldav karp, kus on 40 tabletti, ühes Moskva apteegis esmaspäevase seisuga kõigest 283 rubla ehk kolm eurot ja 63 senti. 60-tabletiline karp, kus on 500-milligrammised tabletid, maksis aga ümberarvutatult natuke üle kaheksa euro. Läti uudisteagentuur LETA vahendas Grindeks kõneisiku Laila Kļaviņa väidet, et ka Lätis on aine müük kasvanud.

Šarapova teatas 7. märtsil, et andis aasta alguses peetud Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel meldooniumi sisaldanud proovi. Aine on alates 1. jaanuarist keelatute nimekirjas. Kokku on WADA kinnitusel alates aasta algusest positiivse proovi andnud juba 99 meldooniumi tarvitajat.

Venemaa on seisukohal, et tegu on rünnakuga idabloki sportlaste vastu. «Vaadates, mis meie Lääne partnerite avalikus ruumis praegu toimub, ei üllataks mind seegi, kui keegi teatab varsti, et Venemaa õhujõud või üleüldse kogu Venemaa relvajõud ja kõik diplomaadid tarvitavad keelatud aineid. Siis saaks meid kõikidest ülemaailmsetest protsessidest kõrvale jätta,» ironiseeris Venemaa välisminister Sergei Lavrov eelmisel nädalal kodumaa telekanalile REN TV antud intervjuus.

Uudisteportaali RBC andmetel korraldas Venemaa antidopinguagentuur 2014. aasta oktoobri ja 2015. aasta veebruari vahele jääval ajal uuringu meldooniumi kasutamise kohta ja leidis, et 4316 Venemaa sportlaselt võetud proovidest 17 protsenti sisaldas aine tarvitamise jälgi. Tollal ei olnud meldoonium veel keelatud ainete nimekirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles