Uut hingamist lubav Võrno: kas tahate Eestis näha Ida või Lääne traditsioonidega sporti? (2)

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Võrno
Hannes Võrno Foto: ERR

Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendiks kandideeriv Hannes Võrno avaldas oma Facebooki lehel järjekordse postituse teemal, miks ta soovib EOK uueks juhiks saada.

«Eesti spordis vahetuvad praegu põlvkonnad. Spordirahva jaoks on praegu Venemaa spordi ümber toimuv nn vaenlaste kätetöö. Seda paratamatult ka samast kultuuri- ja spordiruumist pärinevate Eesti spordijuhtide kontekstis ja mõtteviisis ning siin ei ole vaidlemise kohta. Nii jagunevadki EOK presidendi ametisse kandideerida soovijad kahte leeri: need, kes on samast ringist ehk ärme-viime-tüli-tarest-välja-mõtteviisiga ja väljastpoolt tulev inimene. Keegi, kes ohustab kogu seda Idast pärit kultuuriruumi jätkamisest huvituvat seltskonda,» kirjutas Võrno ning jätkas nii:

«Teisiti öeldes ohustab väljastpoolt tulev kandidaat nii mentaliteedi ehk Venemaalt pärit tsivilisatsiooni edasikandmist – 25 aastat pärast NSVL-ist lahkumist – kui ka endisi tippsportlasi, kelle reaalsed sissetulekud on seotud kohaliku sporditaristu väljakurnamise ja tühjakslüpsmisega. Ehk teisisõnu on sattumas ohtu spordisaavutuse eest elutööpreemiaks eeldatava elustiili jätkusuutlikkus. Peamine ei ole üldse see, kas EOK valib presidendi spordiringist või mitte. See on lähitulevikus EOK otsuse tegijatele üks suur isikliku valiku koht. See võtmesõna on katkestamine – discontinuity. Esiteks üldiselt, Idast ehk sovetlikust ja NSVL-i pärandist. Teiseks põlvkondade üleminekust, kus valiku tagajärg on samast kultuuriruumist noorema generatsiooni sisse toomine või täielik kannapööre.

Kas te tahate Eestis näha sporti, kus järgitakse Lääne traditsiooni – arendatakse alates noorsportlasest üksikisikut ja peetakse reeglitest kinni ning kus mitte parteid, vaid sporditarvete tootjad võistlevad selle eest, et see või teine sportlane neid esindaks? Või tahate Eesti tulevikus näha sporti, kus jätkatakse Idast pärit traditsioone? Kõike seda, mis praegu avaneb Vene spordis, nagu umbrohi viljakal sõnnikuhunnikul pärast sooja vihma, kus poliitilised parteid seostavad end loomulikult mingi spordi alaliiduga. Seeläbi loobuvad parteid ja nende seadusandjad spordi otserahastamisest. Küsimus on Eesti kultuuriruumi ja selle kaudu kogu spordi Ida mõtteviisist ja kultuuriruumist lahti-rakendamises, selle siirde katkestamisest. Küsimus, saage aru, ei ole selles, mil määral üks või teine kandideerida soovija nooruses sporti tegi – palju või vähe. Ma saan teist aru ja mõistan, miks te püüate mind igati takistada. Ma tahan tuua sisse uue hingamise ja värske õhu, teie meelest kätkeb aga akna avamises oht, et kogu kupatus põleb kiiremini maha.»

EOK presidendiks kandideerimise viimane tähtaeg on käesoleva nädala reede, 18. märts.

Täna, kolm kuud tagasi ütlesin ma esimesena avalikult ja tõsimeeli, et kavatsen kandideerida EOK presidendiks.Avaldan...

Posted by Hannes Võrno on Tuesday, March 15, 2016
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles