Eesti Spordimuuseum avas suure olümpianäituse

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpianäitus.
Olümpianäitus. Foto: Eesti Spordimuuseum

Eesti Spordimuuseum avas olümpianäituse «Tahtmine oli suur ehk eestimaine olümpiakokteil.» 18. märtsil Eesti Spordimuuseumis avatud näitus on pühendatud käesoleva aasta suvel toimuvatele Rio de Janeiro olümpiamängudele ning toob huvilisteni lugusid teemal Eesti sportlased ja olümpiamängud.

Näituse koostaja, spordimuuseumi teadussekretäri Kalle Voolaidi sõnul ei ole tegu tavapärase ülevaatega meie sportlaste olümpiasaavutustest läbi aegade, vaid püütud on leida põnevaid lugusid ja värskeid vaatenurki, mis aitaksid kaasa Eesti spordiajaloo rikastamisele ning annaksid külastajatele rohkesti uut infot. Lugusid ühendab punase niidina arusaam, et olümpial käimised on eestlaste jaoks alati olnud eriline sündmus, mille poole on alati pürgitud, olgu siis halli kivina ees olematu sportlik tase, puuduv sportlik organisatsioon või koguni hävitatud oma riik. Tahtmine on alati olnud suur.

Väljapanekult leiab külastaja hulgaliselt huvitavaid, mõnusate lugudega täiendatud fotomeenutusi. Muuhulgas võib oma silmaga uudistada uskumatuid värvilisi kaadreid 1912. aasta olümpiamängudelt Stockholmis. Esemeid, millest nii mõnigi on esmakordselt vaataja ees, on samuti rohkesti. Näha saab ajaloolisi spordivahendeid ning -varustust, naljakaid ja kohati ootamatuid meeneid, haruldasi dokumente, medaleid, märke ja võistluste pileteid, aga ka näiteks Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimehe Arnold Rüütli lennupiletit (äsjaloodud Estonian Air) sõiduks Barcelona olümpiamängudele aastast 1992.

Külastajat ootab näitusel ka hubane puhketsoon, kus saab end rahulikult viia Rio de Janeiro olümpiamängude lainele. Esindusliku näituse kujundajaks on teater «Vanemuine» peakunstnik Maarja Meeru, kes on loonud hulgaliselt meeldejäävaid lavakujundusi nii koduteatris kui mujal. Koostöö spordimuuseumiga oli Maarja Meerule esmakordne, tulemus sai aga igati meie sportlaste olümpiatahtmise vääriline.

Näitus «Tahtmine oli suur ehk eestimaine olümpiakokteil» jääb spordimuuseumis avatuks 29. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles