Kanadas sündinud Eesti koondislane loodab tänavu Meistrite liigasse murda

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Vaikla Eesti koondise trennis
Andreas Vaikla Eesti koondise trennis Foto: Sander Ilvest

Kanadas sündinud 19-aastane Andreas Vaikla kutsuti eelseisvaks sõprusmänguks Norra vastu esmakordselt Eesti A-koondisesse. Suvel liitus ta Rootsi tippklubi Norrköpinguga ja sügisel krooniti eestlane juba ka Rootsi meistriks. Talvel sai omakorda vigastada Norrköpingu esiväravavaht David Mitov-Nilsson ning seejärel on kindlalt klubi väravat kaitsnud just noor eestlane.

Kas praegu tunneb Vaikla end Rootsi meisterklubi esiväravavahina? «Ma ei tea, kas olen esinumber või varumees. Hooaja eel pidasime kümme mängu ja mina mängisin nendest üheksas. Mängisin hästi ja näitasin oma oskusi. Treener peab nüüd oma otsuse tegema,» arutles Vaikla pea puhtas Eesti keeles, mida saatis inglisepärane aksent.

Norrköping teeb tänavu kaasa ka Meistrite liigas, kus Rootsi klubi sihib kindlasti alagrupiturniiri. Vaikla loodab, et ka temal õnnestub end suurele areenile murda. «Eks näsi, mis juhtub. Igal juhul on Meistrite liigas mängimine minu eesmärk.»

Enne Rootsi siirdumist mängis Vaikla Inglismaal West Bromwich Albioni noortesüsteemis. Juunis sõitis noormees aga Norrköpingusse testimisele ja suutis muljet avaldada. «Agendi Harri Ojamaa kaudu sain Norrköpingu juurde katseajale. Näitasin seal head mängu ja sain lepingu. Nii lihtne see oligi. Praegu oleme valitsevad meistrid ja eesmärk on tiitlit kaitsta. Klubis pole talvega palju muutusi olnud. Üks mängija liitus Baseliga, kuid teised on alles. Seega kokkumäng peaks hea olema.»

Eesti särki kannab varem erinevaid noortekoondiseid esindanud Vaikla uhkusega. «Koondises olen valmis ka selleks, et ma ei saa ühtegi minutit mänguaega. Olen veel noor ja A-koondises peab kõigeks valmis olema. See annab mulle ensekindlust, et saan siin end näidata. Kõik näevad, et olen A-koondise mees. Lisaks saan treenida Mart Poomi käe all. Kui ma olin väike, siis tahtsin just Poomi moodi olla. 12-aastasena tegin Eestis trenni Nõmme Unitediga ja ka seal oli treeneriks Poom. Seega tean teda natukene. Nüüd treenime esimest korda professionaalidena,» ütles Vaikla.

Peatreener Magnus Pehrsson lisas, et esialgu on Vaikla kutsutud koondise juurde vaid kogemuste saamiseks ja mänguminuteid rootslane noorele väravavahile lubanud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles