Ratas, Sõõrumaa ja Tõniste pidasid «Foorumis» esimese avaliku debati (3)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa
Urmas Sõõrumaa Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Laupäeval ametlikult Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendikandidaatideks kinnitatud Jüri Ratas, Urmas Sõõrumaa ja Tõnu Tõniste pidasid esimese debati kolmapäevaõhtuses ETV saates «Foorum». Postimees vahendas saates räägitavat otseblogi kaudu.

Kõige tulisemaks läks saates siis, kui igalt kandidaadilt küsiti, kas nad oleksid valmis oma praeguste konkurentidega koostööd tegema. Kui Tõniste märkis esmalt ära valmiduse koostööks Sõõrumaaga ja lisas, et pallimängualadel on ka Ratas pädev, siis Sõõrumaa lausus: «Tõnuga saaksin koostööd teha, aga seda ei kujuta ette, kuidas ma saaksin Jürit motiveerida töötama.»

Väikese teravusega esines ka Tõniste, lausudes, et kultuuriministeerium jagas kolm aastat seadust eirates noortetoetusi. «Sellele ei reageerinud EOK, ei reageerinud ka Riigikogu asespiiker. Kui mina olen president, siis sellist asja ei juhtu.» Ratas vastas: «Mina häid konkurente ei hakka kritiseerima. Eestis on võimude lahususe põhimõte.»

Enim läksid arvamused lahku selles osas, kas spordile on võimalik leida erasektorist rahalist toetust. Ratas jäi skeptikuks. «Kas me suudame olla nii mõjukad, et teha Eestis läbi spordi rahastuse osas reforme? Olen ülikahtlev. Minul korvpalliliidu presidendina küll pole julgust lubada, et erasektori raha suureneb kaks korda. Erasektor küsib väga selgeid väljundeid. Kas sport suudab seda pakkuda? Erasektori raha tänases majanduskeskkonnas juurde tuua on pigem väga keerukas kui kerge, sest ka suured ettevõtted lahkuvad tippspordist,» sõnas Ratas.

Tõniste ja Sõõrumaa olid seevastu seisukohal, et raha leidmine ei ole nii raske. «Kui EOK on parema mainega, küll siis erasektor kaasa tuleb. Luban, et erasektoris nelja aastaga tulupool kahekordistub,» lausus Tõniste.

Sõõrumaa sekundeeris: «Olen Tõnuga päri, erasektorist peaks saama raha juurde. Ka tubakaaktsiisi tuleks ühe protsendi võrra tõsta – see oleks ennetav töö. Me elame põhjamaalastest 17 aastast vähem haigusvaba elu. Hasartmängu rahast võiks tulla teist sama palju ja haigekassast samuti, et umbes 10 miljonit juurde saada. Raha on alati vähe, seda ei hakka meil kunagi olema nii palju kui norralastel või sakslastel,» rääkis Sõõrumaa veel rahateemadel. «Üks euro ennetavaks tööks kulutatud raha võrdub 7-8 tagantjärgi kuluva rahaga.»

 Samuti puudutati spordiharrastajate arvu kasvu. Tõniste rõhus lastes spordipisiku tekitamise osatähtsusele, Sõõrumaa lubas 2030. aastaks kolmekordistada läbi klubilise liikumise sporti harrastavate inimeste arvu. Ratas märkis aga ära spordibaaside ja -saalide vähesuse. «Teeksin kõik selleks, et meil tekiks üks korralik baas – traditsioonide poolest on meil ju Kääriku olemas,» sõnas ta.

Avalikkusel on võimalik presidendikandidaate uuesti väitlemas näha juba homme ehk neljapäeval, 24. märtsil, kui kell 13.00 toimub Solarise Apollo raamatupoes seitsmes vestlusring sarjast BNS Live. Vestlusringis teemal «Võidujooks EOK juhiks» osalevad Ratas, Tõniste ja Sõõrumaa, vestlust juhib Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv.

Enne debatti:

«Mul on väga hea meel, et debatt on nii tuline, kuna EOK presidendikoht on Eesti spordis praktiliselt kõige olulisem ametikoht, see on väga hea, et on konkurents,» sõnas «Foorumi» saatejuht Andres Kuusk ERR Spordi vahendusel. «Meil on väga hea ekspertidelaud – Madis Kallas, kellel on ka endal kandideerimise kogemus olemas ja Kristjan Port, kes hoiab silma peal puhtalt spordil, kindlasti on ka see saates üks teemadest.»

«Räägime kindlasti Eesti spordi kõige põletavamatest probleemidest, tippspordist, noortest, rahastamisest ja kandidaatide programmidest,» lisas Kuusk.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles