Eesti sõudetipud jätkavad edukalt olümpiamängude ettevalmistust

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paarisaeruline neljapaat Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä.
Eesti paarisaeruline neljapaat Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä. Foto: Fred Killing

Eesti tippsõudjad ei ole saanud intensiivsest koormusest asu ning valmistuvad olümpiamängude hooaja hakul juba mitmendat kuud lõunapoolses Euroopas. Kuidas ettevalmistus on kulgenud ning millised võistlusplaanid hooaja esimene pool kaasa toob, seda uuris Sõudeliidu koduleht koondise peatreenerilt Matti Killingult.

Kui jaanuaris-veebruaris rassisid Eesti sõudjad tuliuues Portugali treeningkeskuses, siis märtsis-aprillis ollakse ametis koduseks saanud Horvaatia väikekülas – fjordide vahel asuvas Skradinis. Balkanil on nii paarisaeru neljapaadisõudjad Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä, aga ka noorema põlvkonna tegijad Sten-Erik Anderson, Igor Kuzmin ja Geir Suursild, vahendas Sõudeliidu koduleht.

Kuidas on kevadhooaja viimane lõunalaager Horvaatias läinud? Mida teeteteistmoodi võrreldes Portugali laagriga ning kas on ka tunda, et Skradini laager on tulenevalt Portugali kogemusest kulgenud kuidagi teistmoodi? Mida andis Portugalis koostöö Šveitsi koondisega?

Võrreldes mitmete varasemate aastatega oleme käesolevaks hetkeks saanud vee peal olla 1000 kilomeetrit rohkem. Märtsis jätkame küllalt mahukate treeningnädalatega, kuid erinevatelt eelmistest aastatest on koormus intensiivsem. Need plaanid lubavad meil Horvaatia rahvusvahelistel võistlustel (Croatian Open – Vahur Mäe, Sõudeliit), maailmakarikasarja 1. etapil Vareses, aga miks mitte ka Euroopa meistrivõistlustel olla konkurentsivõimelisemad kui tavaliselt hooaja algul.

Ühistreeningud šveitslastega näitasid, et kõrgem intensiivsus ja maht on meile jõukohased ning olümpiamängude hooajal vajame sparringupartnereid, kes vahel ka võistluslähedast pinget suudaksid pakkuda.

Kui suured on nädala treeningmahud?

Tähtis ei ole alati maht, vaid selle kasutegur sportlase sooritusvõimele. Iga tiimi unistus võiks olla konkurentide treeningmahtude ja nippide teadasaamine. Aga selline teadmine ei vii võidule.

Palun räägi lühidalt eesootavast kevadisest võistlusprogrammist. Millistel paatidel võistlete?

9.-10. aprillini toimuval Horvaatia regatil sõuame ühe- ja kahepaatidel, ent tähtsaks pean ka paarisaeru neljapaati. Sealt edasi liigume Itaaliasse Varesesse, kus juba 15.-17. aprillil toimub MK-sarja 1. etapp. Ning seejärel osaleme Saksamaal Brandenburgis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel. Seda, kas MK-karuselli 2. etapil Luzernis ka kaasa teeme, otsustame EM-i järel.

Kas EM-iks vormitippu ka ajastate või OM-i silmas pidades ei hakka riskima?

Parimas vormis tahame olla mõistagi olümpiamängudel ja ülejäänu on selleks ettevalmistus.

Kas mehed on täie tervise juures ning tunnevad end hästi?

Suuri tervisehädasid pole esinenud ning treenimist pisimured seganud ei ole. 

Millal koju plaanis põigata on?

27. märtsil tuleme nädalaks Eestisse ning laagrit Zagrebis jätkame ajavahemikus 4. kuni 13. aprill. Kohe laagri alguses tuleb meid nõustama ekspert Valeri Klesnjov, kes mõõdab paadi seadistused üle ning aitab sõudetehnikat analüüsida. Seda just tõmbetsükli algusosa kontekstis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles