Video: sisemeistrivõistlustel selgitati Eesti parimad takistussõitjad

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koordi karikas kolmas päev, takistussõit ja autasustamine
Koordi karikas kolmas päev, takistussõit ja autasustamine Foto: Kert Kaasik

Ülipõnevas võistluses selgitati täna Niitväljal takistussõidu sisemeistrid juunioride ja seenioride võistlusklassis, kus kulla pälvisid Johann Zeiger hobusel April ja Urmas Raag hobusel Carlos.

Seenioride klassis oli väljas pea kogu Eesti takistussõidu paremik ja 19 võistluspaari seas meistritiitli kandidaate mitmeid. Võitja selgitamiseks pidid sportlased läbima kaks vooru.  Esimesest voorust pääses lõppvõistlusele väga väärikas seltskond: Rein Pill ja Sinequamon, Gunnar Klettenberg ja Traffic, Andres Udeküll ja Henrietta, Urmas Raag ja Carlos ning Oliver Karma ja Vanco Z. Kõigil tundusid võiduks olema võrdsed võimalused, sest teises voorus oli lisaks puhtusele vaja näidata ka head kiirust ning kiireteks sõitudeks olid võimelised kõik edasipääsenud hobused.

Võistluses säilis pinge ja põnevus viimase finišini. Nagu ka hommikuses juunioride sõidus, nii tegi ka siin kohe esimene startija ette võimsa tulemuse,  mida nagu hiljem selgus, teistel lüüa ei õnnestunud. Urmas Raagil ja Carlosel kõikus takistustel nii mõnigi latt, kuid lõpptulemuseks tuli 0 karistuspunkti ning aeg, mis osutus taganttulijatele parajaks väljakutseks. Teisena startis Karma, kes läks samuti välja täispangale, siiski oli ta sekundi jagu aeglasem kui Raag. Gunnar Klettenberg võttis veidi rahulikumalt ning näis pigem panustavat puhtale sõidule kui täiskiirusele. Ka tema tegi vigadeta sõidu, saades kolmanda aja. Sellega oligi medalikolmik paigas, sest peale neid startinud Udeküll ja Pill lõpetasid 8 karistuspunktiga.

Urmas Raag lausus võistluse kommentaariks, et kuna Carlos pole päris kiirusparkuuri hobune, siis otsustas ta kohe esimesena startides teistele pinge peale panna ja minna riskile. «Eks meil oli natuke õnne ka ja nii see võit tuli,» lausus Raag.

Tähtsat võistluspäeva alustasid aga juuniorid, kel tuli hüpata 125 cm kõrguseid takistusi. Medalijahile läks kokku 21 võistluspaari ja konkurents oli tihe. Juba esimesed stardid näitasid, et parkuur pole kõige lihtsamate killast, ning puhta soorituse tegemiseks pidi kõvasti pingutama. Rada oli üsna tehniline ja tuli «peaga» sõita, et tulemus kirja saada. Kokku õnnestus vigadeta sõiduga teise vooru hüpata siiski kaheksal paaril. Võistlus pakkus põnevust lõpuni ning favoriite oli mitu, sest võistlejate tase oli suhteliselt ühtlane.

Teises voorus läks rajale esimesena Johann Zeiger Aprilil. Kiire sõiduga ning õnnega pooleks suutis ta teistele ette teha väga kiire aja. Teise vigadeta soorituse tegi Helene Maire Rägo Con Quickil, kuid jäi kiiruselt liidrile alla. My Relander ja Blackwoodland Rock võtsid rajal riske, mis end ka õigustasid ja asusid nii Zeigeri ja Aprili järel teisele kohale. Viimasena starti tulnud Berit Lehtsaar ja Solei Solei võtsid väljakutse julgelt vastu, kuid pidid siiski väga napilt alla vanduma kohe alguses juhtima läinud Zeigerile. Medalikolmik oli paigas – kuld Zeigerile, hõber Lehtsaarele, pronks Relanderile.

Värske meistri sõnul ei tulnud võit kergelt ja konkurendid olid väga tugevalt. Küsimusele, kas oli ka hea tunne tüdrukutele pähe teha, vastas noormees tagasihoidlikult, et natuke oli ikka küll. Kuna selles vanuseklassis on võistlevaid tüdrukuid rohkem kui poisse, siis pole viimasel ajal just tavapärane, et selles klassis noormehed kangete tüdrukte ees võidu saavad.

Eesti Ratsaspordi Liidu spordidirektor Riina Pilli tõdes, et juunioride tase sellel võistlusel oli rõõmustavalt hea. «Tore, et stardis oli ca 20 noort sportlast, ehk saame loota, et meile tuleb siit korralikult järelkasvu,» lisas Pill.

Võistlusklasside rohkuse tõttu on sisemeistrivõistlused jagatud ära mitme nädalavahetuse peale. Nii selguvad takistussõidu harrastajate meistrid 9. aprillil ning poniklassi ja U25 klassi medalistid 16.-17. aprillil Ruilas. Koolisõidu kõikide vanuseklasside meistrid selgitatakse 23.-24. aprillil Rahulas.

Enne võistlust:

Mullu talvel toimunud ERL-i talvistel karikavõistlustel saavutas võidu Tiit Kivisild hobusel Corsica, kuid kes võidab tänavu? Kivisild on seekord stardis 8-aastasel Fredil ja sama vanal Donna Paolal. Talle pakuvad konkurentsi 2015. a Eesti meister Urmas Raag 9-aastasel Carlosel ja 8-aastasel Ibelle Van De Grote Haart’il. Ka vanameister Rein Pill võtab kaasa kaks ratsut: ülikogenud A Broki ja Sinequamoni. Gunnar Klettenberg plaanib osa võtta Quotega ning Kertu Klettenberg Toscanaga.

Tuntumatest paaridest on veel stardis Andres Udeküll ja Henrietta ning Oliver Karma ja Vanco Z. Kokku osaleb selles võistlusklassis 18 võistluspaari, kes stardivad 140 cm kõrguste takistustega rajal. Võitja selgub kahevoorulises võistluses, kus kahe hobusega osaledes läheb arvesse parim tulemus. Teise vooru pääsevad edasi esimeses voorus puhtalt sõitnud või 25% esimeses voorus osalejatest, kui kõik lõpetavad vigadega.

Juuniorite vanuseklassis (14-18. a) on üles antud  20 paari ja rajal on takistuse kõrguseks 125 cm. Võitjad selguvad sarnaselt seenioritele samuti kahevoorulise võistluse tulemusena. Konkurents on tihe, stardis on selle vanuseklassi 2015.a Eesti meister Ketlin Ramjalg ratsudega Qatimini Des Vergers Z ja Pittegaardens Rosita. Samuti osalevad sama klassi hõbemedali omanik My Relander Blackwoodland Rock’il ja pronksmedali omanik Camille Mahoni Orlymeja’l. Lasteklassis 2015. aastal kõikvõimalikud esikohad noppinud Berit Lehtsaar pakub neile tugevat konkurentsi, olles stardis kahel hobusel Solei Solei ja Lasca 14.

Võistlusklasside rohkuse tõttu on sisemeistrivõistlused jagatud ära mitme nädalavahetuse peale.  Nii selguvad takistussõidu harrastajate meistrid 9. aprillil  ning poniklassi ja U25 klassi 16.-17.aprillil Ruilas. Koolisõidu kõikide vanuseklasside meistrid selgitatakse 23.-24. aprillil Rahulas. Takistussõidu lasteklassi meister Marlen Ojaste sai juba medali kaela märtsi keskpaigas Tallinnas Vekimetsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles