Lahkus mees, kes pani aluse modernsele jalgpallile (1)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestus Johan Cruyffist elab jalgpalliväljakutel igavesti.
Mälestus Johan Cruyffist elab jalgpalliväljakutel igavesti. Foto: SCANPIX

LEGEND. Tänapäeval FC Barcelona jalgpallimeeskonna mängupilti ja häid tulemusi nautivad fännid peavad ikka ja jälle tegema suure kummarduse Hollandi jalgpallilegendile Johan Cruyffile. Neljapäeval jäi Cruyff 68-aastaselt alla võitluses vähiga, kuid mälestus temast elab jalgpallis ikka edasi.

1971., 1973. ja 1974. aastal maailma parimaks jalgpalluriks valitud Cruyff ja hollandlaste totaalne jalgpall vaimustasid 1974. aasta MMil maailma ja kuigi lõpuks tuli finaalis sakslastele alla vanduda, siis mälestus toonasest Cruyffist on jalgpalliajalukku sööbinud tunduvalt võimsamalt kui Lääne-Saksamaa tiitlivõit.

Legendaarse Hollandi treeneri Rinus Michelsi ideede elluviijana ajalukku läinud Cruyffi mäletatakse endiselt läbi aegade ühe kõige parema jalgpallurina. Samas peetakse teda ka üheks jalgpalli kõige enam mõjutanud mängijaks ja tema süsteem on suuresti suunanud selliseid treenereid nagu näiteks Pep Guardiola, Frank Rijkaard ja Arsene Wenger. Lisaks on Amsterdami Ajax ja loomulikult FC Barcelona rajanud oma jalgpallisüsteemi just Cruyffi meetoditest lähtuvalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles