Eesti kunagine peatreenerikandidaat on alustanud Soome tüüri juures masendavalt

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu suvel Soome jalgpalliliiduga lepingut sõlmides oli Hans Backe veel heatujuline.
Mullu suvel Soome jalgpalliliiduga lepingut sõlmides oli Hans Backe veel heatujuline. Foto: SCANPIX

Rootslane Hans Backe, kellest oleks 2000ndate aastate alguses saanud äärepealt Eesti jalgpallikoondise peatreener ning kes on Aalborgis juhendanud nii Andres Operit kui ka Indrek Zelinskit, hiljem New York Red Bullsis aga Joel Lindperet, nimetati käesoleva aasta alguses Soome koondise peatreeneriks. Paraku on aasta algus olnud Backe käe all pehmelt öeldes kohutav.

Soome koondis on tänavu seni pidanud kolm maavõistlust ja kaotanud need kõik. Veelgi enam, kolmes mängus pole löödud ainsatki väravat, sest Rootsile jäädi 10. jaanuaril alla 0:3, kolm päeva hiljem ka Islandile 0:1 ning kõige tipuks kaotati eile häbistavalt koguni 0:5 Poolale. See tähendab, et Backe on peatreenerina teinud Soome koondisega läbi aegade ühe halvema stardi.

Lisaks Backele on veel viis peatreenerit alustanud Soome juhendamist kolme järjestikuse kaotusega, kirjutab MTV Sport. 1930ndatel ja 40ndatel aastatel olid nendeks Gabor Obitz (väravate vahe 3:13) ja Niilo Tammisalo (2:24) ning 1950ndatel Kurt Weinreich (2:16). 1962. aastal kaotas kolm esimest mängu ka Olavi Laaksonen (2:11) ning viimati 2008. aastal nii Kreekale, Bulgaariale kui ka Türgile kaotanud Stuart Baxter (2:6). Nagu aga näha, pole ühegi teise juhendaja käe all kolmes esimeses mängus ise nulli peale jäädud.

Tammisalo karjäär Soome lootsina jäigi kolme mängu pikkuseks, Obitz, Laaksonen ja Baxter suutsid aga neljandas kohtumises juba kaotust vältida. Weinreich suutis kaotusteseeria lõpetada viiendas mängus. Backel avaneb see võimalus juba teisipäeval Oslos, kus kohtutakse Norra koondisega, kes mängis reedel Tallinnas Eestiga väravateta viiki.

Kui aga selleski mängus peaks tulema kaotus, võib Backe seeria venida päris pikaks, sest juunis on soomlastel kavas võõrsil peetavad maavõistlused Belgia ja Itaaliaga. Sügisel algavas MM-valiksarjas loositi Soome aga hirmtugevasse alagruppi ühes Islandi, Horvaatia, Ukraina ja Türgiga, kes kõik mängivad sel suvel Prantsusmaal toimuval EM-finaalturniiril.

Pärast kehva EM-valiktsüklit, kus Soome jäi Põhja-Iirimaa, Rumeenia ja Ungari järel alles neljandaks, lõpetati leping senise peatreeneri Mixu Paatelaineniga. Viimasest 15 mängust on soomlased nüüd aga võitnud vaid kolm ning kaotanud üheksa. Muuhulgas jäädi eelmise aasta suvel Turkus 0:2 alla ka Eesti koondisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles