Zirk läheb Stockholmis Rio olümpia A-normi ujuma

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk
Kregor Zirk Foto: Raul Mee

Homme 

Homme algab Rootsis Stockholmis neli päeva kestev kõrgetasemeline ujumisvõistlus, millest võtab osa ka Inglismaal treeniv Kregor Zirk. Noormees on endale võtnud sihi ujuda võimalikult lähedale Rio olümpiamängude A-normatiivile.

16-aastane Kregor Zirk sõitis Rootsi Stockholmi, et alustada kolmapäeval võistlemist rahvusvahelisel ujumisvõistlusel, kus olevad ka mitmed olümpiavõitjad. Eestlasest rekordimasin võtab ette kõik liblikujumise distantsid ning põhirõhk on 100 m liblikujumisel, kirjutas Priit Aaviku ujumisblogi.

«Eesmärk on ujuda võimalikult lähedale Rio olümpiamängude A-normatiivile," avaldas Zirk enda eesmärke. «Tahaksin ujuda hea aja, sest suur ettevalmistus selleks võistluseks on tehtud.» Tartust pärit ujuja põhiala 100 m liblikujumine leiab aset neljapäeval ehk võistluste teisel päeval.

Kaks nädalat tagasi viis Zirk Šotimaal Edinburgis peetud jõuproovil 100 m liblikujumise Eesti rekordi 53.61 peale. «Treeningutel oleme palju harjutanud võistlusujumist ehk treeningutel oleme pannud võistluspüksid jalga,» selgitas ujuja enda ettevalmistust. «Ajad on olnud treeningutel vägagi meelepärased ning treener Jon (Rudd) ütles, et ma peaksin kiiresti ujuma.» 

Kuigi Rio olümpiamängude A-normatiiv on 100 m liblikujumises 52.36, siis aasta tähtsamale jõuproovile pääsemine ei ole võimatu. Juhul kui Zirk peaks ujuma 52.73, siis see aeg annaks talle FINA punktitabelis 843 punkti ning ta tõuseks automaatselt Eesti pingereas esimesele kohale ning võimaluse pääseda kvoodi alusel olümpiale. Samuti peaks aeg 52.73 olema juba nii heast klassist, et selle ajaga saab suure tõenäosusega ka juba FINA poolt kutse Rio olümpiamängudele.

Lisaks Zirgile on Rootsis talle toeks ka tema Eesti treener Kaja Haljaste ja füsioterapeut Kristi Singi. Eesmärgi tõsidust näitab asjaolu, et Haljaste enda vahendite jõul muretses võistlustele kaasa ka Singi, kes oli kaasas ka Euroopa noorte olümpiafestivalil eelmisel suvel kui Zirk kuldmedali võitis. «Ma olen väga õnnelik, et Kristi tuleb meiega kaasa. Et ujuda OM-i A-normatiivi peab kõik olema perfektne ning üks tegur selle saavutamiseks on hea füsioterapeut mida Kristi kindlasti on.»

Kindlasti ei ole ohus vaid 100 m liblikujumise rekord vaid ka ülejäänud distantside rekordid. 50 m liblikujumises on Zirgi tippmark hetkel 24.34 ning rahvusrekord kuulub Ralf Tribuntsovile ajaga 24.25. Kindlasti pole võimatu üle ujuda ka Osvald Nitski 200 m liblikujumise rekord 2.01.61. Võistlustele lisab kindlasti kaalu ka asjaolu, et hommikuti toimuvad eelujumised ning õhtul on kavas A, B ja C finaalid ehk 24 ujujat pääseb õhtustesse ujumistesse. 

Pärast Stockholmi siirdub Zirk nädalaks Eestisse ning teeb kaasa ka ujumisvõistlusel Tartu Kevad, mis toimub 9.-10. aprillini. Siiski teeb ta kaasa vaid esimesel päeval, sest võistluste teisel päeval naaseb ta juba Inglismaale, et alustada uut treeningtsüklit. «Panen Rootsis endast kõik välja ja elame näeme mis sellest tuleb,» ütles Zirk lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles