Skandaal Suurbritannias: arst turgutas dopinguga Chelsea ja Arsenali mängijaid?

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chelsea mängijad on väravat sahistanud.
Chelsea mängijad on väravat sahistanud. Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

Briti ajaleht Sunday Times kirjutas tänases numbris, et Londoni eraarst Mark Bonar on dopinguaineid välja kirjutanud ligi 150 sportlasele. Muuhulgas on tema klientide hulgas väidetvalt olnud ka Londoni Chelsea, Arsenali ja Leicester City jalgpallurid, Briti poksitšempion, tennisistid ja Tour de Frabce'il osalenud jalgratturid.

38-aastane Bonar ütles Sunday Timesile, et on tõepoolest paljude sportlastega kokku puutunud ja on neil aidanud terviseprobleemidest vabaneda, aga sooritusvõime tõstmine polnud protseduuride esmane eesmärk. Bonar andis atleetidele tuntud dopinguaineid nagu erütropoetiini (EPO), kasvuhormooni ja steroide.

Sportlased tarbisid aineid omal vastutusel ja olid antidopingureeglitsest teadlikud, kinnitas Bonar. Mainitud Premier League'i klubid polnud pallurite tegutsemisets teadlikud. Ajalehe uurimistöö kinnitis, et pärast Bonari juures käimist paranesid sportlaste tulemused «fenomenaalselt».

Sunday Times üritas kommentaari saada ka kahtlustatavatelt sportlastelt, aga nad kas eitasid koostööd Bonariga või keeldusid kommentaaridest.

Bonari tegutsemist on asunud uurima ka Suurbitannia valitsus. Muuhulgas otsitakse vastust ka küsimusele, mis Suurbritannia antidopinguagentuur ei võtnud 2014. aastal midagi ette, kui vilepuhujast sportlane neile Bonari kohta teada andis. Pärast ajalehe paljastust kinnitas antidopingiagentuuri juht David Kenworthy, et eraldi juurdlus viiakse nüüd siiski läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles