Jüri Ratas: kokkuleppemängud tuleb kriminaliseerida

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest

Eesti Olümpiakomitee presidendiks kandideeriv Jüri Ratas tegi avalduse, kus mõistab hukka kokkuleppemängud ja teeb ettepaneku nende kriminaliseerimiseks.

«Kaasaegse spordi kahe suurima vaenlase – dopingu ja kokkuleppemängude – vastu tuleb võidelda armutult. Selle sõja saab võita vaid spordiinimeste ja seadusandja tihedas koostöös. Ausa mängu põhimõtete järgimine on ainuvõimalik tee ning selle rikkujad peavad saama ühiskonnas igakülgse hukkamõistu osaliseks.

Spordirahvas vajab insaiderluse vastast ühiskondlikku lepet. Kokkuleppemängud on kogu maailmas kasvav probleem, mille kaudu liiguvad suured ja tihti kriminaalse taustaga rahad. See on ebaeetiline viis teenida kasu sportlaste ning spordifännide arvelt. Tunnustan spordiühendusi ja alaliite ning spordiennustusega tegelevaid ettevõtteid, kes ühiselt probleemi vastu võitlevad. Paraku näitavad seni avastatud juhtumid, et seadusandlik baas on siinkohal puudulik. Laadsed tehingud tuleb kiiremas korras kriminaliseerida.

Olümpiaideaalid peavad olema spordirahva jaoks sama olulised nagu ühe riigi ja rahva jaoks põhiseadus. Nulltolerants peab jätkuvalt kehtima ka dopingu kasutamise ja vahendamise osas. See eeldab avatud ja ausat suhtlust treenerite ja sportlaste vahel ning koostööd alaliitude, spordiorganisatsioonide ja Eesti Antidopingu sihtasutusega. Oma selge panuse puhta spordi nimel peavad andma ka riik ja kohalikud omavalitsused.

Kokkuleppemängud ja dopingu kasutamine pole ainult spordirahva mure, vaid põhimõtteline väärtushinnangute küsimus kogu ühiskonnas. Nii sporditegevuses, ühiskondlikus elus kui ka spordi juhtimises tuleb toimida läbipaistvalt ja avatult. Eesti Olümpiakomitee peab võtma juhtrolli ausa ja olümpiaideaalidele vastava spordi arendamisel.

Jüri Ratas

Eesti Olümpiakomitee presidendi kandidaat»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles