Portugal – väikeste jalgpalliriikide viimane lootus Meistrite liigas

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Graphic News

JALGPALL. Meistrite liigas on aastast aastasse domineerinud n-ö viie suure liiga klubid ehk tiimid Hispaaniast, Saksamaalt, Inglismaalt, Itaaliast ja Prantsusmaalt. Ka tänavu annavad tooni just nende riikide meeskonnad ja ainsana üritab veerandfinaalides suurte jalgpalliriikide ülevõimule vastu astuda Portugal.

Portugalist on sel hooajal kaheksa sekka jõudnud Lissaboni Benfica, kes seeria avamängus kaotas Müncheni Bayernile 0:1 ning asub täna koduväljakul edasipääsu eest võitlema.

Viimati jõudis mõni klubi väljaspoolt viit suurliigat veerandfinaalist edasi aga hooajal 2004/05, kui poolfinaali murdis hollandlaste PSV. Seejärel ongi taolistel tiimidel jäänud laeks veerandfinaal – koos tänavusega on nii kaugele jõutud 11 korda ja nendest viiel juhul on olnud tegemist Portugali klubiga (kahel korral Porto, kolmel juhul Benfica). Ülejäänud kuuest kohast on kaks läinud Türgi ning üks Küprose, Ukraina, Venemaa ja Hollandi arvele.

Kui Benfica üritab korrata PSV 2005. aasta saavutust, siis portugallased on ka viimase väljaspool suurt viisikut, kes on suutnud jõuda Meistrite liiga finaali ja tüürinud isegi võiduni. Selle vägitükiga sai 2004. aastal hakkama FC Porto. Tol aastal tabas jalgpallimaailma üldse kaks šokki, kui suvel krooniti Euroopa meistriks ka Kreeka koondis. Midagi sarnast on praegu Meistrite liigas küll raske oodata, kuid vähemalt eeskuju on tänavu jalgpallimaailmas olemas, kui Leicester City liigub Premier League’i tiitli poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles