Heiki Nabi olümpiale viinud matšist: läksin lihtsalt julmalt peale

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi (vasakul) ja Ioseb Tšugošvili.
Heiki Nabi (vasakul) ja Ioseb Tšugošvili. Foto: Tairo Lutter

Londoni olümpiahõbe Heiki Nabi pääses Serbias Zrenjaninis peetud Euroopa tsooni olümpiakvalifikatsiooniturniiril kreeka-rooma maadlus raskekaalus (-130 kg) finaali ja kindlustas sellega pääsu Rio de Janeiro olümpiamängudele. Kõige enam tundis Nabi rõõmu sellest, et suutis kuu ajaga Riia EMil esinenud vead likvideerida.

Poolfinaalis läks ta vastamisi Gruusia päritolu valgevenelase Ioseb Tšugošviliga ja kui Riias pidi Nabi talle alla vanduma, siis täna pani Nabi seisuga 3:1 oma paremuse maksma. Esimese kolme minuti järel oli Nabi veel 0:1 taga. Teisel perioodil sundis Nabi Tšugošvili eksima ja eestlasel õnnestus ta korraks põrandale suruda. Matši viimased minutid kuulusid juba Nabile, kelle vastupidavus oli Tšugošvilist märkimisväärselt parem.

«Nagu ma Euroopa meistrivõistlustel rääkisin, siis toona ei saanud ma veel päris tipus olla ja parim vorm oli ajastatud aprilliks. Tšugošviliga oli esimene poolaeg väga raske ja olen lihtsalt õnnelik, et suutsin selle enam-vähem vastu pidada, aga mis põhiline - suutsin seekord parteri ära kaitsta. Mul on temaga keeruline, sest ta on väga jõuline ja minust 15-18 kg võrra raskem,» rääkis Nabi telefonivestluses.

Kuidas kirjeldas Nabi poolfinaali kõige olulisemat momenti, kus eestlane sai kaks punkti ja läks juhtima? «Tegin talle kaelast tõmbe, aga siis suutis ta sellest mööda minna. Teist korda tegin ma tõmbe alla: kui ta astus parema jala ette, siis läksin talle kohe kaelast peale ja tal jäi parem jalg matti kinni. Lükkasin ja ta kukkuski maha. See polnud Tšugošvili komistamine, vaid minu tõmme koos lükkega peale.»

«Matši lõpus lükkasin veel julmalt peale, sest teadsin, et ma ei tohi enam ühtegi hoiatust saada. Siis oleks mind jälle parterisse pandud ja seal on Tšugošvili väga tugev. Lükkasin ta korra välja ja siis juba nägin, et tal on väsinud ja lasi jala sirgeks, Viimased poolteist minutit oli ta juba täiesti läbi,» selgitas Nabi matši otsustava lõppu.

Õhtul kohtub Nabi turniiri finaalis sakslase Eduard Poppiga, mida Nabi võtab tugeva treeninguna. Olümpiale sõitu see heitlus enam ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles