MM-hooaeg algas reeglitetüliga, võitja tulemus tühistati

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcel Fässler, Andre Lotterer ja Benoit Treluyer jäid avaetapi võidust ilma.
Marcel Fässler, Andre Lotterer ja Benoit Treluyer jäid avaetapi võidust ilma. Foto: SCANPIX

Pühapäeval Silverstone’is peetud kestvussõidu (WEC) MMi hooaja avaetapil ületas lõpujoone küll esimesena Audi meeskond, kuid kohtunikud tühistasid tehnilise kontrolli järel nende tulemuse ja võit läks hoopis Porsche sõitjatekolmikule.

Audile, mida juhtisid kolmekordsed Le Mansi võitjad Andre Lotterer, Benoît Tréluyer ja Marcel Fässler, sai saatuslikuks reeglite punkt 3.5.6. a3, mille kohaselt ei tohi auto põhjaplaat olla kulunud üle viie millimeetri. Kuna aga võidukal autol tuvastati põhjaplaadi lubatust suurem kulumine, tühistati nende tulemus ja võidu sai kirja Porsche, mida juhtisid Neel Jani, Romain Dumas ja Marc Lieb.

Audi tiim väitis kohtunikele, et neil on põhjaplaadi kulumisele selgitus olema, kuid seda ei võetud arvesse. Ametlikus avalduses viidatakse asjaolule, et «võistleja kohustus on hea seista selle eest, et tehnilisi reegleid jälgitaks ja auto nendele vastaks». Pärast tulemuse tühistamist esitas Audi ka apellatsiooni, mille arutamine seisab ees.

Hetkeseisuga, kui võitjad on diskvalifitseeritud, kerkib teisele kohale Toyota tiim, kus sõidavad Mike Conway, Stephane Sarrazin ja Kamui Kobayashi. Kolmanda koha saaks eratiimi Rebellion, mille rooli keeravad Alexandre Imperatori, Matheo Tuscher ja Dominik Kraihamer. Algselt võidutses Audi 46-sekundilise eduga Porsche ees, kusjuures veel seitse ringi enne lõppu oli vahe alla kümne sekundi, ent siis pidi Porsche viimast korda tankima tulema.

Porsche tiimi sõidule vajutasid pitseri ka võistluse alguses kokkupõrkes kannatada saanud auto ninaosa ja rehvipurunemine vähem kui tund enne võistluse lõppu. Teine Porsche tiimi auto, mille Mark Webber esimese vahetusega liidriks tõstis, oli sunnitud katkestama, kui roolis olnud Brendon Hartley põrkas esikohal kihutades kokku GTE-klassi Porschega ja mõlemad paiskusid rajalt välja.

Kestvussõidu MM-sarjas on tänavu kavas üheksa etappi, neist järgmine peetakse 7. mail Belgias Spa ringrajal. Kõik sõidud on kuue tunni pikkused, välja arvatud 18.-19. juunil peetav legendaarne Le Mansi 24 tunni sõit. Sarjas osaleb 32 autot.

Võidu sai lõpuks Porsche, mille rooli keerasid Neel Jani, Romain Dumas ja Marc Lieb. FOTO: Scanpix
Võidu sai lõpuks Porsche, mille rooli keerasid Neel Jani, Romain Dumas ja Marc Lieb. FOTO: Scanpix Foto: James Moy/James Moy Photography/PA Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles