Järvi: jõusaalis lihaste pumpamine on sama tähtis kui tippsport (1)

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Järvi.
Kristjan Järvi. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Eesti Olümpiakomitee (EOK) täiskogul hääletati äsja presidendiks valitud Urmas Sõõrumaa pakutud täitevkomitee liikmete ametisse nimetamist, kogus üllatuslikult koguni 101 poolthäält maailmatasemel tippdirigent Kristjan Järvi. Tuntud sporditegelased ja toetajad jäid tema seljataha, suuremat toetust sai vaid eurosaadik Urmas Paet.

Kristjan Järvi, teile kui kultuuriinimesele võis Urmas Sõõrumaa kutse asuda EOK täitevkomitee liikmeks tulla suure üllatusena.

Jah, see oli üllatus. Ei, tegelikult ikkagi mitte… See, mis mina teen, on väga-väga seotud ühe teekonnaga, mis pole tähtis ainult muusika ja kultuuri jaoks. Vaim, kehaline tervis ja meie mõtted ehitavad tervet meie riiki. See, mida ma teen muusikaga, on ainult üks aste ja see on sama tähtis kui füüsiline olek – üks ehitab teist.

Kuidas tekkisid olümpiamängud? Sest matemaatika, kultuur, füüsiline areng – see kõik oli koos ja sellest omakorda tekkis soov teha neid ühendav festival ning sellest tulidki olümpiamängud. Seal polnud võitmine peamine eesmärk… võit on ju tegelikult rahva võit. Me kõik ju tahaksime tegelikult saavutada rahva võitu, riigi võitu, tunnet, et oleme kõik õed ja vennad, mitte võõrad inimesed, kes kõik räägivad sama keelt.

Milline on seniajani teie suhe spordiga?

Kas te olete näinud minu dirigeerimist? Ma olen küllaltki spordilembeline, kuid ma ei võistle kellegi vastu. Ma olen heas füüsilises vormis ja teen sporti iga päev… selles mõttes, et ma vehin orkestri ees. See, mida ma teen, on füüsiline töö. Paljud inimesed minu eriala traditsionaalses vaatevinklis vaatavad ja küsivad, et hüppad ja kargad, aga mis on selles tõsist. Terve, tervik, tervis – kõik need sõnad meenutavad sama asja. Meie tervislik olukord terves Eestis teeb lõppresultaadina meid kõiki terveks ja tugevaks. See ongi eesmärk.

Tegelikult me oleme ennast loodusest välja mõtelnud ja kaotanud sideme. Ma tahaksin seda sidet tagasi tuua. Muusika on kõige füüsilisem element, mis paneb meid liikuma ja tekitab emotsiooni. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles