Eesti korvpallikoondis mängib suvel USA üliõpilaskorvpalli ässadega

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud suvel pidas Eesti koondis kontrollmänge hõredalt täitunud tribüünide ees, eeloleval suvel tuuakse aga koju USA üliõpilaskorvpalli tipud ja see peaks ka fännid saali tagasi tooma.
Möödunud suvel pidas Eesti koondis kontrollmänge hõredalt täitunud tribüünide ees, eeloleval suvel tuuakse aga koju USA üliõpilaskorvpalli tipud ja see peaks ka fännid saali tagasi tooma. Foto: Arur Sadovski

Alanud aastal pole Eesti korvpallikoondise tipphetkedeks EMi B-divisjoni alagrupiturniiri otsustavad mängud, vaid hoopis heitlus koduplatsil USA üliõpilaskoondise vastu.
 



Vanemad korvpallisõbrad mäletavad, noorem generatsioon on aga ilmselt kuulnud 40 aastat tagasi Tallinnas peetud mängust, kus toonane Eesti koondis alistas USA üliõpilastest koosneva esinduse. Meeskonna, mille ridadesse kuulus hilisem NBA suurkuju Julius Erving.

Eeloleval suvel on eestlastel võimalus kangelastegu korrata. USA üliõpilasliiga All Stars meeskond osaleb Tallinnas toimuval turniiril. Kuigi ametlikult on tegemist Eesti koondise EMi B-divisjoni mängudeks ettevalmistusega, pälvib nii tugev vastane ilmselt rohkem tähelepanu kui hilisemad ametlikud vastased Austria ja Holland kokku.

Ürituse tähtsusest annab aimu seegi, et tavaliselt arvamustes väga vaoshoitud Eesti koondise peatreener Tiit Sokk hindab ameeriklastega mängimist väga kõrgelt. Võrdlus seitsmekümnendatel peetud heitlusega, mil Kalevi spordihall pidi end tribüünidele pressivatest fännidest lõhki minema, olevat igati asjakohane.

«Vaevalt Austria ja Hollandigagi viletsad mängud tulevad, kuid USA üliõpilaskorvpalli tippudega kohtumine võib anda võimaluse mängida mõne tulevase NBA staari vastu,» märkis Sokk ja lisas, et see pakub ka talle kui treenerile lisamotivatsiooni. «Vanasti sai nende vastu palju mängitud, nüüd on huvitav sellises kohtumises treenerina osaleda.»

Esialgu pole teada, millise koosseisuga USA üliõpilased Eestisse saabuvad. Eesti Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul jäävad meeskonnast välja äsja ülikooli lõpetanud mehed, kes üritavad pääseda mõne NBA klubi vaatevälja. Vaatamata sellele pole aga põhjust kahelda, et kokku saadakse tugev meeskond. Ilmselt polekski mõeldav, et NCAA saadaks Euroopasse halvasti komplekteeritud esinduse.

«Ameeriklaste siia toomisega tegeleb üks agent, seepärast pole kõik üksikasjad meile teda, kuid ilmselt mängivad nad Euroopas mitu turniiri. Tänu sellele ei jää üle ookeani reisimise kulud ainult meie katta,» selgitas Loide.

«Eestis jääb muidugi kõik meie kanda.» Üliõpilassportlastel on keelatud mängimise eest tasu saada, seega ei pea Eesti alaliit külalistele rahalist preemiat maksma.

Viimati nähti Eestis USA üliõpilaskorvpalli 2003. aasta suvel, kui hooajaks valmistuv TTÜ/A. Le Coq kohtus toona Euroopas tuuritanud Illinoisi ülikooli meeskonnaga. Tulemuseks oli 34-punktine nahatäis. Mingit üllatust selles polnud, Illinois kuulub üliõpilaskorvpalli tippu.

Loide sõnul üritati juba mullu suveks ameeriklasi taas Eestisse meelitada. Jutuks oli seesama Illinois ja koguni kuulus Duke’i ülikool.

 Paraku ei sobinud ülikoolidele eestlaste pakutud kuupäevad ja asi jäi katki. Tänavuseks suveks oli ameeriklastega kokkulepet lihtsam saavutada, kuna ühe ülikooli esinduse asemel on Euroopasse reisimas terve koondis.

Aastakümnete eest USA üliõpilasmeeskondi lähedalt näinud Sokk ei pelga, et viimastel aastatel mitte just kõige paremas seisus Eesti koondis jääb ameeriklaste vastu jänni.

«Korvpall on küll kõikjal sarnane, kuid Euroopa ja Ameerika reeglite erinevused teevad külalistel mängimise ebamugavaks,» arvas ta. «Ja ega see üliõpilaskorvpall nüüd nii tugev ka ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles