Vastuolulise kuulsusega tipptreener leidis ahvatleva töökoha

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Thibodeau.
Tom Thibodeau. Foto: SCANPIX

Korvpalliliga NBA klubi Minnesota Timberwolves teatas, et sõlmis viie-aastase ja ligi 40 miljonit dollarit väärt lepingu hinnatud treeneri Tom Thibodeauga, kellest saab ka Timberwolvesi president.

58-aastane Thibodeau kogus alates 2010. aastast kuulusust Chicago Bullsi juhendajana. Vähemalt põhihooajal esineti alati paremini kui mängijate talenti arvestades oodata oleks osatud, aga finaalikohast jäädi siiski üsna kindlalt eemale.

Kaitseguruks peetud Thibodeau saab Timberwolvesis hiilgava võimaluse, sest meeskonna noor tuumik näitas juba lõppenud põhihooaja teisel poolel, et õige pea tuleb nendega arvestada ka tipptiimidel.

Timberwolvesi kroonijuveel on 20-aastane ja 213 cm pikkune tsenter Karl-Anthony Towns, kes valitakse õige pea ka NBA parimaks uustulnukaks. Viimastel aastakümnetel pole palju mängijaid, kes on juba debüüthooajal näidanud nii küpset ja efektiivset mängu. Towns oskab peaaegu kõike: korvialused liigutused on tipp-topp, keskpositsioonilt tabab ta viskeid silmad kinni ja aina enam proovib ta kätt ka kolmesejoone tagant. Sööduoskusega on nii noore keskmängija kohta samuti kõik korras ja suur potentsiaal on Townsil ka kaitses.

Thibodeau suurim ülesanne ongi panna noor võistkond kaitses täiega pingutama, sest füüsilise võimekuse taha ei jää tuumikul midagi. Mängujuhi Ricky Rubio (25) ja Townsi pärast pole vaja muretseda, aga 2014. aasta draft avavalik Andrew Wiggins (21) oli vastupidiselt ootustele sel hooajal liiga tihti läbisõiduhoov. Suur töö seisab ees ka pealtpanekukuningal Zach LaVine'il (21). Uuest draftist saab Timberwolves ühe andeka noore juurde, ilmselt kuulub neile viies või kuues valik.

Timberwolvesi noored ässad Andrew Wiggins (vasakult), Karl-Anthony Towns ja Zach LaVine. Foto: Scanpix
Timberwolvesi noored ässad Andrew Wiggins (vasakult), Karl-Anthony Towns ja Zach LaVine. Foto: Scanpix Foto: Jim Mone/AP

Thibodeau paneb hoolealused võitlema ja kaitses rügama, aga lõpuks läks ta Bullsi organisatsiooniga nii põhjalikult raksu, et Bullsi omanik Jerry Reinsdorf süüdistas ametlikus pressiteates (!) Thibodeau'd suutmatuses mänedžmendiga koostööd teha ja info lekitamises.

Paindumatust peetaksegi Thibodeau suurimaks miinuseks, millele Bullsis lisandus põhimängijate liiga suurte minutitega koormamine. Õnneks sai ta pärast 2015. aastal Bullsist kinga saamist teha vahe-aasta, kus külastas mitmeid NBA klubisid ja tutvus erinevate töökultuuridega. Muuhulgas veetis ta aega ka tiitlikaitsja Golden State Warriorsi juures, kus avatust ja koostööd hinnatakse eriti kõrgelt, käigu see siis treeneritetiimi, mänedžmendi või pressiteenistuse kohta.

Kui Thibodeau on selles suunas suutnud areneda, on ta ideaaltreenerile juba üsna lähedal.

Osaliselt mõjutas Thibodeau otsust Timberwolvesi naasta ka asjaolu, et samast klubist sai tema NBA treenerikarjäär 1989. aastal alguse. Viimane aasta pole klubile tervikuna lihtne olnud, sest vahetult enne hooaja algust suri nende eelmine treener ja president Flip Saunders. Asendajaks määrati Sam Mitchell, kes sai kevadel meeskonna juhtimisega juba päris hästi hakkama, aga omanik Glan Taylor otsustas, et nii andekale pundile on vaja juhendajat, kes suudaks klubi ühel hetkel meistritiitlini viia.

Minnesota senine helgeim hetk oli 2004. aastal, kui Kevin Garnetti juhtimisel pääseti läänekonverentsi finaali. Pärast seda on aga igal korral play-off'ist eemale jäädud. Mais 40-aastaseks saav Garnett teenis ihaldatud meistrisõrmuse 2008. aastal, kui Boston Celticsi abitreenerina vastutas kaitse eest just Thibodeau. Ringiga Timberwolvesi tagasi jõudnud vanameistril on lepingut veel üks aasta järel ja Thibodeau kohalolek suurendab võimalust, et Garnett korjab laual olevad kaheksa miljonit dollarit üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles