Galerii ja video: antiikses Olympias süüdati Rio olümpiatuli

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna süüdati Olümpias Kreeka jumalate kuninganna Hera Templi varemete ees XXXI suveolümpiamängude olümpiatuli. Tseremoonia viidi läbi Antiikolümpiamängude kombe kohaselt, kus tuli süüdati nõguspeegli abil päikesekiiri koondades.

Eesti Olümpiakomitee asepresidendi Jüri Tamme sõnul on olümpiatuli olümpiamängude üks olulisemaid ja pikema traditsiooniga sümboleid. «Kui olümpiarõngad, mis sümboliseerivad viite erinevat kontinenti ja olümpiapere ühtsust võeti kasutusele kaasaegsetel olümpiamängudel 20. sajandi alguses, siis olümpiatule traditsioonid on pärit antiikolümpiamängude ajast. Olümpiatuli rõhutab ja aitab hoida meeles, et iidsete ja kaasaegsete olümpiamängude vahel on sügav seos. Olümpiatuli kannab endas positiivseid väärtusi ja rõhutab, et inimene ja tuli on olnud alati seotud,» selgitas Tamm.

«Tule kasutamine sümboli, ühendaja ja sõnumi kandjana ei ole võõras ka meil siin Eestis. Kõigile on tuttav ja hingelähedane laulupeotule teekond TuleTulemine, mis saab alguse Tartust Narva mäelt, liigub läbi Eesti ja jõuab Laulpeo alguseks Tallinnasse Lauluväljakule, kus Lauluväljaku tuletornis süttiv leek kuulutab Laulupeo avatuks. See kirjeldab hästi spordi ja kultuuri tihedat ja sügavat seost,» lisas ta.

Rio de Janiero olümpiamängude tõrviku teekond kestab 106 päeva ning selle jooksul läbib tõrvik õhus 10 000 miili ja maismaal 20 000 kilomeetrit. Tõrvikut kannab selle pikka teekonna jooksul 12 000 inimest. Olümpiatule teekond läbib suure osa maailma suuruselt viiendast riigist Brasiiliast, jõudes 90%-ni sealsest elanikkonnast. Olümpiatuli jõuab Rio de Janeirosse Maracanã Staadionile 05. augustil.

Kaasaegsetel olümpiamängudel põles olümpiatuli esmakordselt 1928. aasta Amsterdami mängudel, Olümpias süüdati tuli esmakordselt 1936. aasta Berliini mängude eel.

2012. aasta Londoni olümpiamängude olümpiatule kandmisel osales ka kolm eestlast: Renna Järvalt, Jaanus Kala ja Evelin Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles