Nädalavahetus Rio GP-l: OMi testvõistlusel särasid olümpiapiletita vehklejad

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrina Lehis (alumine).
Katrina Lehis (alumine). Foto: SCANPIX

VEHKLEMINE. Rio de Janeiros, suviste olümpiamängude toimumispaigas, peeti sel nädalavahetusel vehklemise GP, kus parimana sai Katrina Lehis naiste arvestuses kolmanda koha. Ka teised eestlannad jõudsid kõik põhiturniirile ja koondise peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul võib võistlusega igati rahule jääda.

Naiste võistlusel pääsesid 64 parema hulka kõik kuus eestlannat. Kokkuvõttes jäi Erika Kirpu saagiks 40. koht, Julia Beljajeva oli 34., Nelli Pajule läks kirja 24. koht, Irina Embrich sai 13. koha ja Kristina Kuusk lõpetas turniiri kuuenda kohaga. Sealjuures veerandfinaalis kohtus Kuusk just Lehisega, kes hiljem kaotas poolfinaalis 9:15 hilisemale võitjale Tatjana Logunovale.

Kaaberma oli võistluste järel loomulikult väga rahul Lehise kõrge kolmanda kohaga, kuid lisaks teenisid kiidusõnu ka teised. «Kõik vehklesid hästi, sest jõudsid ju põhiturniirile. Lehise kohta pole midagi öelda, kolmas koht, väga hästi,» rääkis Kaaberma. «Paraku vehklemine on selline ala, et üks torge siia-tänna ja tulemus võib olla hoopis teine,» nentis koondise juhendaja aga näiteks Kirpu napi kaotuse kohta hiinlannale Eunsook Choile.

Seekordne GP oli ühtlasi Rio olümpia testvõistluseks ja kuigi Lehisele paistis kõrge koha järgi sealne võistluspaik hästi sobivat, siis augustis ta siiski Brasiilias võistelda ei saa, sest teatavasti kinnitas Eesti Vehklemisliidu juhatus Kaaberma ettepaneku järgi koondisesse Embrichi, Kirpu ning Beljajeva, varuvehklejana sõidab Riosse Kuusk. Kaaberma nentis, et kuna otsus on juba tehtud, pole nüüd enam mõtet arutada, kes koondise nimekirja oleksid võinud kuuluda. «Üks võistleb ühes kohas paremini, teine teises kohas. Kahjuks olümpiamängud on selline võistlus, et koondised tuleb ühel hetkel lukku panna ja vehklemine pole ainuke ala,» selgitas Kaaberma, et lõpmatuseni poleks saanud Riosse sõitjate nimekirja lahtiseks jätta

«Nagu sellest on räägitud, siis pääsu olümpiale lunastas võistkond ja seesama võistkond läheb ka võistlema. Me ei saa ju peale igat võistlust koondist muutma hakata. Tulemusi tuleb näidata siis, kui seda on tarvis. Kõigile oli ju teada, millal kell kukub. Pärast võib igaüks rusikatega vehkida, aga siis on juba hilja,» lisas Kaaberma.

Ta tõi paralleeli Eesti meesvehklejatega, kes sattusid Rios sarnasesse olukorda. Nimelt  alustasid nädalavahetusel alagrupiturniirist nii koha olümpiale kindlustanud Nikolai Novosjolov kui Sten Priinits, kuid 64 parema hulka jõudis neist vaid Priinits, kellel pole olümpiapiletit. «Meeste epeekoondisel ju samad emotsioonid, mis meil: Novosjolov ei pääsenud Rios seekord edasi, aga läheb olümpiale, Priinits pääses nüüd edasi, aga ei võistle olümpial. Praegune võistlus aga ei tähenda ju seda, et Novosjolovil ei võiks olümpial hästi minna,» andis Kaaberma mõista, et praegust võistlust Rio olümpiamängude paigas ei maksaks üle tähtsustada.

Eesti vehklejate jaoks lõpetas Rio turniiri just Priinits, kes meeste põhiturniiril jõudis täna 16 parema hulka, alistades sealjuures 32 parema hulgas 7:4 Londoni olümpiavõitja venetsueelalase Ruben Limardo Gasconi. Kaheksandikfinaalis kaotas meie epeemees 9:15 šveitslasele Benjamin Steffenile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles