100 päeva Rioni: kui suureks kasvab Eesti koondis?

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter neli aastat tagasi Londoni olümpiamängudel.
Gerd Kanter neli aastat tagasi Londoni olümpiamängudel. Foto: Liis Treimann

5. augustil algavate Rio de Janeiro olümpiamängudeni on jäänud veel täpselt 100 päeva. Praeguseks on eestlastel ametlikult käes 31 OM-pääset ning lisaks ootavad neli pääset veel kinnitust. Ehk praeguse seisuga sõidab Riosse 35 sportlast. Samas kasvab koondis tõenäoliselt umbes 40 liikme suuruseks.

Rio olümpiaks normi täitnud Eesti sportlased

Kergejõustik: Leila Luik, Liina Luik, Lily Luik, Roman Fosti, Tiidrek Nurme (kõik maratonijooks), Rasmus Mägi, Jaak-Heinrich Jagor (mõlemad 400 m tõkkejooks), Gerd Kanter (kettaheide), Magnus Kirt, Tanel Laanmäe (mõlemad odavise), Maicel Uibo, Karl Robert Saluri (mõlemad kümnevõistlus), Ksenija Balta (kaugushüpe), Grit Šadeiko (seitsmevõistlus).

Jalgrattasõit: Eesti on maantee grupisõiduks teeninud kaks kohta.

Vehklemine (epee): Nikolai Novosjolov, Julia Beljajeva, Irina Embrich, Erika Kirpu. Varuvõistleja Kristina Kuusk. Epeenaised osalevad ka võistkonnavõistlusel.

Sõudmine (neljapaat): Andrei Jämsä, Allar Raja, Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo.

Purjetamine: Ingrid Puusta (RS:X), Karl-Martin Rammo (Laser), Deniss Karpak (Finn).

Maadlus: Epp Mäe (naistemaadlus, -75 kg), Ardo Arusaar (Kreeka-Rooma, -98 kg), Heiki Nabi (Kreeka-Rooma, -130 kg).

Lisaks on olümpiapileti kindlustanud neli eestlast, kelle pääse ootab veel ametlikku kinnitust:

Tõstmine: Mart Seim (+105 kg) – individuaalsete pääsete saajad kinnitatakse 20. juunil.

Sulgpall: Raul Must (üksikmäng) – edetabeli põhjal kinnitatakse olümpiapiletid 5. mail.

Ujumine: kui ükski eestlane olümpianormi ei täida, siis Riosse pääseb ikka üks Eesti nais- ja meesujuja.  

Praeguse seisuga on olümpiale pääsemas veel judokad Grigori Minaškin ja Juhan Mettis, kuid judokatel seisab ees veel kaks valikvõistlust ja alles seejärel lüüakse nimekiri lukku.

Kui kaks ujujat pääsevad kindlalt olümpiale, siis A-normi üritavad eestlased täita veel 16.-22. maini Londonis peetaval EMil.

Tõenäoliselt lisanduvad OM-nimekirja veel mõned kergejõustiklased. Arvatavasti ei pea näiteks kettaheitja Martin Kupper täitma isegi OM-normi ja talle piisab kutse saamiseks ka eelmise aasta tulemusest, kuna kettaheites ei pruugi piisavalt normitäitjaid tulla. Lisaks jahivad olümpiapiletit veel odaviskajad Risto Mätas ja Liina Laasma ning kõrgushüppajad Anna Iljuštšenko ja Eleriin Haas ning kümnevõistleja Janek Õiglane.

Laskmises ootavad eestlased veel vabapääset ja selle saamine tundub ka tõenäoline. Tennises võib OM-pääsme tagada Anett Kontaveit. Naiste jalgratta grupisõidus püüab veel pääset Liisi Rist ning meeste maastikusõidus Martin Loo. Kui meeste sulgpallis on OMile pääsemiseks piisavalt punkte kokku saanud Raul Must, siis sama loodab teha Kati Tolmoff ka naiste seas.

Oma võimalusi pole päris maha maetud veel ka vibulaskmises, aerutamises, poksis, rannavõrkpallis ja triatlonis.

Postimees ennustab, et Eesti olümpiakoondise suuruseks kujuneb lõpuks 43 sportlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles