Video ja fotod: USA imeaerud Viljandi järvel – asjast võib asja saada (1)

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • 6.-8. maini peetakse Saksamaal Brandenburgis sõudmise EM!

Olümpia-aasta on ikka eriline ja sportlased otsivad võimalusi, kuidas saada veelgi paremaks. Nii ka Eesti paarisaerulise neljapaadi liikmed, kellele saabusid veidi vähem kui nädal tagasi USAst uued Concept2 aerud, mis on eelnevatega võrreldes tunduvalt peenemad ja lubavad anda rajal mitu sekundit ajalist võitu. «Näevad välja küll nagu piitsavarred,» tunnistab neljapaadi eessõudja Kaspar Taimsoo Viljandis enne kaaslastega veele minemist.

Peenematest aerudest on sõudjad ammu unistanud – vastutuulega sõites on õhutakistus väiksem ning sealt põhiline ajavõit tulebki, kuid seni puudus vastav tehnoloogia soovitud liikumisvahendite ehitamiseks. «Ka varem tehti peenemaid aere, kuid vajalik jäikus puudus. Nüüd leiti sobiv tehnoloogia. Mida peenem toru, seda parem on vastutuulega sõita. Silmaga on näha, et liikumine on kergem,» lisab peatreener Matti Killing pärast treeningut uut ja vana aeru kõrvutades.

Mullu neljapaadil maailmameistriks tulnud Saksamaal oli tehnoloogiline uuendus kasutada juba MMil. Nüüd on n-ö imeaerud käes ka Andrei Jämsäl, Allar Rajal, Tõnu Endreksonil ja Kaspar Taimsool. Ehkki harjumiseks läheb veel veidike aega, saab sel nädalal Euroopa meistrivõistlustel uuenduse ära proovida ka võistlusolukorras.

Ka uue paadi saanud eestlased katsetavad reedel Brandenburgis algava EMi eel uusi vahendeid Viljandi järvel, kus eelmisel nädalal saadi mitmel puhul nii tugevat tuult kui ka vihmasabinat. «Viljandi on uute asjade testimiseks ideaalne koht, kuna pidevalt puhub mingi nurga alt tuul,» tõdeb Raja pärast harjutuskorda lõbusalt. «Lisaks on järves seisev vesi, nagu ka kõikidel tiitlivõistlustel.»

«Esmane mulje on selline, et allatuult ei taba mehed päris enda sõitu ära. Vastutuulega sõites tundus efekti olevat küll, ja päris tuntavalt. Loodetavasti suudame mõned sekundid niimoodi enda lõppajalt maha näpistada,» avaldab treeningutel mootorpaadiga hoolealuste tegemisi jälginud Killing lootust, et uutest aerudest tõuseb kokkuvõttes tulu.

«Tootja ise väidab ning testid näitavad, et nendega on võimalik distants läbida kaks kuni kolm sekundit kiiremini. Ajavõit tuleb väiksema õhutakistuse arvelt, kuid väiksemgi ebatäpsus võib selle nullida,» tunnistab Killing, et efekti saavutamiseks tuleb saada kõik komponendid omavahel klappima. «Loodame, et tehasel on õigus ja võidame mõned sekundid.»

Igatahes on praeguseks mehed kindlad, et uute aerudega minnakse ka Rio olümpiale. Võistlusvahendid tuleb Brasiilia poole teele saata juba mai lõpus. «Kindlasti ka olümpiale. Uusi oli nagunii vaja ja arvan, et see otsus õigustab end mõne lisasekundi näol,» lisab Killing.

Foto: Mihkel Maripuu

«Ega muidu vana ja uue aeru erinevusest eriti aru ei saa, kuid vahetamise hetkel tunnetad, et lisaks on ka painded erinevad,» avaldab Raja. «Vana aer muutub juba n-ö kaikaks või pulgaks. Uus annab aga õige painde ja tunnetuse. Väiksem ümbermõõt vähendab tuuletakistust ja aeru on lihtsam juhtida.»

«Uued aerud ei reageeri nii palju tuulele. Kokkuvõttes on paari päevaga jäänud hea mulje. Kindlasti on tegemist edasiminekuga. Olümpiat silmas pidades tuleb aga eelkõige ise veel tugevamaks saada.» tunnistab kõrvalt ka Jämsä.

Selle nädala reedest pühapäevani peetavat EMi võtavad eestlased tavalise reavõistlusena ning eraldi pole vormi timmima hakatud. Tänavu on rihitud üks vormitipp ja see peab saabuma augustis Rios.

«Meie paremad Euroopa meistrivõistluste tulemused pärinevad aastatest, kui võistlust peeti veel sügisel,» viitab Killing tõsiasjale, et viimane EM-medal pärineb eestlastel 2012. aastal Varesest ja toona jagatigi autasusid septembris. «Järgime ikka oma mudelit ehk kogume vormi ja kilometraaži augustit silmas pidades. Õiged tulemused tulevadki ju alles siis, kui kriitiline arv treeningkilomeetreid on läbitud. EM on tänavu meie jaoks tavaline treeningplaanis olev võistlus, kus on hea jälgida konkurente ja teha oma järeldusi.»

6.–8. maini Brandenburgis toimuva EMi järel astuvad eestlased korraks võistluskarussellilt maha ning 27.–29. maini Luzernis peetav MK-etapp jäetakse vahele. Selle asemel kogutakse kodumaal treeningkilomeetreid ja võistlustulle asutakse taas 17.–19. juunini Poznanis. Sõudjate hinnangul kaotab iga võistlusega umbes nädala jagu treeningtunde ja võistlusnälga kustutatakse seetõttu Rio eel kodu lähedal, kui 17. juulil osaletakse Trakais Merevaigust Aeru võistlusel. Aasta peasündmusel ehk Rio OMil on sõudjad võistlustules 6.–14. augustini.

EMil asub võistlustulle ka Eesti kahepaat Sten-Erik Anderson ja Oskar Kuzmin. Võistluse põhjal tehakse otsus, kas mehed saavad minna 23.–25. maini Luzernis püüdma minna kahepaadil OM-piletit. «Loodame, et nad on Euroopa meistrivõistlustel sellisel tasemel, et Luzerni on mõtet minna,» avaldab Killing. «Esimesel MK-etapil oli vahe küllaltki suur (eestlastele 9. koht). Praegu on end jõudsate sammudega parandatud.»

MMi C-finalist Venemaa taas EMi favoriit

Tänavusele sõudmise EMile vajutab oma pitseri 23.–25. maini Luzernis peetav Rio olümpiamängude kvalifikatsioon. Kuna mängus on seal viimased OM-pääsmed, siis võib eeldada, et EMil on väga heas vormis just paatkonnad, kellel OM-pilet veel puudub.

Neljapaate pääseb Riosse kümme ja Luzernis läheb jagamisele kaks viimast pääset. Euroopast on piletita veel sellised tuntud neljapaadiriigid nagu Venemaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Tšehhi, kellest EMil on kohal venelased ja tšehhid. Mullune Euroopa meister Venemaa näitaski juba võimu tänavusel esimesel MK-etapil Vareses, kus nopiti kindel esikoht.

Mullune MM venelastel aga ebaõnnestus ja seal tuli leppida esikohaga C-finaalis (13. koht). Venelaste puhul ongi olnud tavaline, et kevadel ollakse väga head, kuid hooaja teises pooles on nad tihti kustunud. Tänavu on selle vältimiseks palgatud koondisele Kanadast uus juhendaja.

Kui Euroopast ongi venelased kõige suuremad pretendendid ühele kahest olümpiakohast, siis Luzerniks on neil vaja olla hiilgavas seisus, kuna pääsmeta on veel sellised suured sõuderiigid nagu Uus-Meremaa, Kanada ja USA, lisaks pole veel teada, kui tõsiselt on OM-pileti jahtimise ette võtnud 2014. aasta MMi neljas Hiina.

Neljapaatidest on OM-pilet käes Saksamaal, Austraalial, Eestil, Suurbritannial, Šveitsil, Leedul, Poolal ja Ukrainal.

SÕUDMINE

EMil võistlustulle asuvad neljapaadid: Tšehhi, Eesti, Suurbritannia, Saksamaa, Leedu, Poola, Venemaa, Ukraina.

Neljapaadi ajakava EMil:

Eelsõidud reedel kell 14.25 ja 14.30

Vahesõit laupäeval kell 13.35

B-finaal pühapäeval kell 9.40

A-finaal pühapäeval kell 12.48

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles