Pilk ajalukku: legendaarne ralliauto ja kolm soomlast päästsid Peugeot’ pankrotist

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peugeot 205 T16
Peugeot 205 T16 Foto: SCANPIX

WRC avaldas video, kus võetakse luubi alla legendaarne ralliauto Peugeot 205 T16. Aastatel 1984-1986 istusid mudeli roolis kolm soomlast, kes näitasid B-rühma autode kuldajastul, milleks Prantsusmaa autotootja võimeline on.

Peugeot oli tol ajal suures kriisis ja võimalik, et ilma rallieduta oleks autotootja lõpetanud pankrotis. Peugeot Talbot Sports'i tehast juhtis legendaarne Jean Todt ja rajale suudeti tuua revolutsiooniline auto, mis võitis kaks individuaalset ja kaks konstruktorite maailmameistritiitlit.

1984. aastal viis Ari Vatanen 205 T16 esimeste etapivõitudeni ning järgneval kahel aastal tõid Timo Salonen ja Juha Kankkunen Peugeot’le kaks MM-tiitlit. Konkurents oli tol ajal tohutu, kuna võimsad B-rühma autod olid rajal ka Audil, Lancial ja Fordil. Kokku võitis legendaarne Peugeot 16 MMi etappi. Lisaks kolmele soomlasele sai ühe võidu kirja ka prantslane Bruno Saby.

Järgmist MM-tiitlit pidi Peugeot ootama pikalt, kuni soomlase Marcus Grönholmi triumfideni aastatel 2000 ja 2002. Tema kasutada oli mudel 206 WRC.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles