UCI püüab sõda mehhaanilise dopingu vastu võita iPadidega

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPad tuvastamas rattamootori olemasolu
iPad tuvastamas rattamootori olemasolu Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvaheline jalgrattaliit (UCI) avaldas tehnoloogilised detailid võitluses mehhaanilise dopingu vastu. Üheks relvaks on ka tavaline tahvelarvuti. 

Mehhaaniline doping on jõudsalt rattamaailma tunginud ning seda on kasutatud isegi rahvusvahelistel tiitlivõistlustel. Näiteks karistati cyclocross-i U23 MMil mootorit kasutanud Femke Van den Driessche’i kuue aasta pikkuse võistluskeeluga.

«Avalikkusel on suur huvi selle vastu, kuidas me mehhaanilise dopinguga võitleme. Arvatakse, et me ei võta teemat tõsiselt, kuid tegelikkuses oleme kasutanud väga palju ressursse, et arendada tehnoloogiat rattamootorite vastu võitlemiseks,» rääkis UCI president Brian Cookson Cyclingnewsile.

Kõige uuemaks relvaks petjate avastamisel on iPad mini tahvelarvuti, millele on UCI koos partneritega välja töötanud erilise programmi. UCI demonstreeris pressile uut meetodit mootorite avastamiseks velodroomil ning test möödus edukalt – iPad tuvastas muutused magnetvootiheduses.

«Usume, et tehnoloogia, mida kasutame, on tõhusam, kui varasemalt kasutatud,» rääkis Cookson. Kui muidu püüti mootoreid leida soojuskaamerate abil, siis kriitikute hinnangul on võimalik mootoreid varjata soojuskilpidega, mistõttu jääksid mootorid kaamerate eest nähtamatuks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles