Salumets: võitu ei osatud õigesti kasutada

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Salumets ja George Jakson kümme aastat tagasi Kalevi võidu 15. aastapäeva mängul.
Jaak Salumets ja George Jakson kümme aastat tagasi Kalevi võidu 15. aastapäeva mängul. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Täna 25 aastat tagasi Eesti ühe emotsionaalseima spordivõidu – Tallinna Kalevi korvpallimeeskonna Nõukogude Liidu meistritiitli – sepistanud treener Jaak Salumets ei kavatse tähtpäeva erilisel kombel tähistada. See ei tähenda aga, et legendaarsel treeneril oleks toonasest saavutusest ükskõik. Kaugel sellest, ta mõtleb kuldsetele hetkedele tihti.

«Selle tiitli võitmine oli Eesti korvpalli tipphetk, mis jätkus aasta hiljem Euroliigas mängimise ja 1993. aastal EMil 6. koha võitmisega,» sõnab Salumets. «Selles meeskonnas mänginud koosseis tegi ära võimsa asja!»

Salumets ei piirdu vaid oma võidumälestuste hellitamisega. Tippkorvpallist tagasi tõmbunud, ent meelisala tegemisi endiselt tähelepanelikult jälgiv 67-aastane mees tõdeb, et veerandsada aastat tagasi saavutatud võitu ei osatud korvpalli hüvanguks õigesti kasutada.

«Selle pealt oleks pidanud Eesti korvpalli edasi ehitama ja tööd tegema. Meil aga löödi mängijad laiali ja järelkasvu peale ei mõteldud,» lausub ta. «Lisaks otsustati spordisüsteemi muuta ning see pani omakorda suure paugu. Sellest ei pääsenud ka korvpall. Arvati, et klubid hakkavad mängijaid kasvatama ning TSIK ehk praegune Audentes unustati ära. Kuid just see kool tootis ka meistriks tulnud põlvkonna. Need on asjad, millele ma selle võiduga seoses mõtlen.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles