Viis suurt müüti kodust MMi katastroofiga alustanud Venemaa hoki kohta

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa (punases) ja Tšehhi hokilahing MMi avapäeval.
Venemaa (punases) ja Tšehhi hokilahing MMi avapäeval. Foto: SCANPIX

Eile tehti Venemaal algust tänavuse jäähoki MMiga ning võistluse avapäev mõjus võõrustajatele külma duššina, kui kohe tuli vastu võtta kaotus. Kui Venemaa kaotus Tšehhile ei ole midagi erakordset, siis koduturniiri avamängus kuivale jääda ning 0:3 kaotada on venelastele ikkagi häbiasi.

Nagu Venemaa peaminister Dmitri Medvedev eilsel MMi avamisel teatas, siis jäähoki on Venemaal ikkagi rahvusspordi staatuses ja see pakub huvi poliitikutest talumeesteni. Vene väljaanne Pravda vaatas seepeale üle viis müüti, mis nende hoki kohta rahvusvaheliselt liiguvad.

Müüt number 1: «Kõik venelased soovivad mängida NHLis». Pravda hinnangul on see tõesti paljude Venemaa hokimeeste suurimaks unistuseks ja Washington Capitalsis mängiv Aleksandr Ovetškin on paljudele noortele suureks eeskujuks. Samas tuuakse kõrvale, et KHLi kasvav finantsmuskel on muutunud NHLi venelaste jaoks senisest veidike vähem atraktiivsemaks.

Müüt number 2: «Venemaa hokikoondise jaoks on kõige tähtsam võit USA üle». Väljaande hinnangul ei ole siiski kõige magusamaks võit USA üle, vaid ikkagi võit Kanada üle. Kanada on aastakümneid olnud venelaste suurimaks rivaaliks ja nende käest on saadud mitmeid valusaid kaotusi.

Müüt number 3: «Venelased on hokis nii head, kuna Venemaal on talv lihtsalt niivõrd pikk ja neid peetakse ka hoki ühtedeks leiutajateks». Kaasaegne hoki sai hoopis alguse 1840ndate Kanadast ja Venemaa pealinna Moskvasse jõudis see alles 100 aastat hiljem.

Müüt number 4: «Venelased oli NSVLi ajal nii head, kuna kaotuse korral oleks neid saadetud Siberisse». Kui NSVLi hokikoondis kaotas (näiteks mõnel korral MM-finaalis Tšehhoslovakkiale), siis oldi Moskva võimukoridorides sellest ilmselgelt häiritud. Pravda teatel pidid toona mitmed mehed kaotuste tõttu koondisega hüvasti jätma ja peatreener Viktor Tihhonov pidi sisse viima veelgi rangema treeningrežiimi, kuid Siberisse ei saadetud siiski kedagi.

Müüt number 5: «KHLi juhid kadestavad rikast NHLi». Pravda hinnangul ei vasta selline müüt samuti tõele, kuna KHL on kogumas iga aastaga aina enam põnevust ja juurde tuleb ka mängutaset. Nende hinnangul on kahe liiga vahe muutumas aina väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles