Kolmekordse olümpiavõitja kuulumine KGB ridadesse tekitab furoori (8)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darja Domratševa.
Darja Domratševa. Foto: twitter

Laskesuusatamises kolm olümpiakulda võitnud ja kahel korral maailmameistriks tulnud Darja Domratševa minevikust tuli lõppeval nädalal ilmsiks omalaadne seik – nimelt oli tema nimi kirjas KGB töötajate seas. Minski Dinamo suusaklubi avaldas oma veebilehel nimekirja, kus teiste seas väideti olevat KGB palgal ka Domratševat, vahendab Ilta-Sanomat. Kui uudis levima hakkas, kustutati nimekiri kodulehelt, ent küsimused jäid.

«Jah, leitnant Domratševa kuulus kuni 2014. aasta suveni tõesti KGB ridadesse, kuid enam mitte,» kinnitas KGB esindaja Dmitri Pobšaržin Valgevene portaalile naviny.by. Norra väljaanne Verdens Gang palus täpsustust ka Domratševalt, kes elab koos norralasest kaheksakordse olümpiavõitja Ole Einar Björndaleniga ja ootab praegu paari esiklast.

29-aastane Domratševa sõnas, et liitus Valgevene luureteenistuse KGB-ga juba 8-10 aastat tagasi. «Vajasin karjääri algusaastatel rahalist tuge, seega pidin leidma kellegi, kes mulle palka maksaks,» selgitas valgevenelanna, märkides ühtlasi, et Valgevenes ja teisteski Ida-Euroopa riikides kehtib jätkuvalt Nõukogude Liidu aegadest tuttav tava, mille kohaselt paljud sportlased kuuluvad sõjaväe-, politsei- või valitsusteenistuse ridadesse. Domratševa kinnitas, et mingeid eriülesandeid kohalik KGB talle ei jaganud. «Minu asi oli vaid rahaline toetus vastu võtta ja oma sportlaskarjäärile keskenduda,» ütles ta.

Samuti selgitas Domratševa, miks ta 2014. aasta suvel KGB teenistusest lahkus. «Selleks ajaks olin rahaliselt iseseisev ega vajanud enam KGB toetust,» ütles ta.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles