Kiivikas: oleme ülejäänud maailmast pool sajandit ees

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Kiivikas (esiplaanil)
Ott Kiivikas (esiplaanil) Foto: Tairo Lutter

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liidu juhatuse liige ja asepresident Ott Kiivikas meenutab sajandi algust, kui tõsimeeli kardeti, et dopingukontroll suretab spordiala välja.

«Kui sajandi alguses hakati Eestis dopingukontrolle tegema, siis ennustati, et see suretab ala üldse välja. Nüüd oleme aga puhaste sportlastega võitnud 60 tiitlivõistluste medalit. See on olnud väga valulik, kuid samal ajal vajalik protsess. Kui aastal 2001 võeti esimesed neli proovi, siis olid kolm neist positiivsed. Eelmisel aastal olid juba kõik proovid negatiivsed. Need sportlased, kes meid tiitlivõistlustel esindavad, on kontrollitud ja puhtad,» räägib Kiivikas aastate jooksul tehtud tööst.

Eesti meistri- ja karikavõistlustel tehti aastatel 2001–2015 78 dopingutesti, millest 21 osutusid positiivseks. Lisaks on Eestis võetud kulturismi- ja fitnessisportlastelt veel 24 positiivset dopinguproovi, mis annab märku, et petiste väljajuurimiseks tehakse pidevat tööd. «Oleme ülejäänud maailmast poole sajandiga ees, kuna seal on inimeste mõttemaailmas endiselt sees, et ilma dopinguta ei saagi kulturismiga tegeleda. See on jabur jutt. Sama asi toimub ka näiteks kergejõustikus ja jalgrattasõidus: on olemas sportlased, kes ei usu, et kõrgust on võimalik hüpata ilma keelatud aineteta. Loomulikult on,» räägib Kiivikas oma spordifilosoofiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles